В началното образование учебникът трябва да е един
В началното образование учебникът трябва да е един / Областен управител Габрово

“В началното образование, което е безплатно – учебникът трябва да е един и да е написан от учители. Трябва да има силно базово образование и оттам нататък да се надгражда” – това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по време на срещата си с местните власти и директорите на училищата от област Габрово.

Директорите и учителите поставиха въпроси, свързани с делегираните бюджети, които според тях би трябвало да не се разпределят по формулата „Парите следват ученика“, а да има и други критерии, по които да се определят. Те изразиха недоволство от учебните планове и програми, в които няма време за упражнения. По повод това министър Клисарова подчерта: „Вие сте всеки ден с учениците, знаете какви са възможностите им за нови знания в определен клас и определена възраст и знаете колко време е необходимо за затвърждаване на знанията“.

По време на срещата сред основните въпроси, които се дискутираха бе и този за националните програми, по които работи Министерството на образованието и науката. Министър Клисарова подчерта, че програмите остават и следващата седмица вероятно ще бъдат гласувани на заседание на Министерския съвет. Остават и проектите „Успех“, „Включващо обучение" и "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес“. Стана ясно, че проект „Успех“ се удължава до края на 2014 година. Срокът за „Включващо обучение“ е изтеглен до края на учебната 2014/2015 година, предприети са необходимите мерки за продължаване и на проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес“. Тези три проекта ще бъдат и приоритет в Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж, каквато МОН ще управлява за първи път.