Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция
Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цецка Цачева, ГЕРБ
71809
Цецка Цачева, ГЕРБ
Сергей Станишев, БСП
Лютви Местан, ДПС
Президентът Росен Плевнелиев
  • Цецка Цачева, ГЕРБ
  • Сергей Станишев, БСП
  • Лютви Местан, ДПС
  • Президентът Росен Плевнелиев

С националния химн започна тържествената сесия на парламента, посветена на 135 години от приемането на Търновската конституция. Представителни гвардейски части посрещнаха гостите.

„Това е първата конституция на възродилата се нова българска държава”, посочи в началото на словото си председателят на Народното събрание Михаил Миков. Тя не е подарена, а изстрадана, тя е българско творение, припомни той.

По думите на Миков Търновската конституция продължава да излъчва притегателна сила и да буди преклонение в следващите поколения. „С отдалечаване от времето на приемането й историческият, научният, народният интерес и поуките от нея растат. Стареят годините, но не остаряват идеите и достойнствата й”, заяви Миков.

„Да живее българската конституция”, завърши словото си председателят на парламента.

Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция
netinfo

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма тенденциозно отношение към парламента. Поводът за коментара му са поредицата от вета, които налага на различни закони.

Плевнелиев допълни, че като че ли депутатите не чуват аргументите му и затова си пожела да му бъдат посочвани обратните аргументи от страна на управляващите. Чуйте какво още каза държавният глава в кулоарите на парламента след тържественото заседание за ситуацията в Украйна.

Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция
netinfo

Има моменти в историята на всеки народ, когато той прави голяма крачка напред в своето израстване, такъв момент за България е приемането на Търновската конституция. Това каза премиерът Пламен Орешарски.

„Тези моменти са резултати от преминати много изпитани, стремеж към управление. Тогава погледът на обществото добива и нов фокус - този на отговорността за бъдещето. Такъв момент за нас е приемането на Търновската конституция. Безспорно трябва да се гордеем с този основен закон, който е един от най-демократичните, новаторски и прогресивни за своето време. Важно е да следваме фундаменталния завет на конституцията - да пазим и укрепваме държавността, върховенството на закона и свободата. Това е възможно само с усилието на цялото общество”, заяви министър-председателят.

„Трудностите, през които премина страната ни през последните години особено във вътрешен план, силно засегнаха авторитета на институциите. Нашата цел е да върнем доверието в тях. Пред това предизвикателство е изправено и настоящото Народно събрание. Ключово е спазването на основния принцип на конституцията, разделението на властите и гаранция на правата на гражданите. Приемането на Търновската конституция е било съпроводено от дебати и спорове, но нашите предци въпреки различията си са имали общо разбиране за националната цел”, отбеляза още Орешарски пред депутатите.

На тържественото заседание присъстваха още президентът Росен Плевнелиев, негово Светейшество патриарх Неофит, членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, както и бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание.

Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция
netinfo

Търновската конституция ни направи истински европейци. Това заяви от парламентарната трибуна от името на ГЕРБ Цецка Цачева.

„Нашата мисия е не да служим само на партията си, а преди всичко на народа си и неговото бъдеще. Един от главните и най-вдъхновени автори на конституцията Петко Каравелов е казал: „С партия се идва на власт, но за партия не се управлява”. Днес това звучи толкова вярно и на място, че като че ли ни е трудно да приемем, че е казано преди повече от век”, заяви от трибуната Цачева.

„Днес всички ние сме длъжници на тази кауза. Налага ни се да приемаме закони и решения, които съответстват на момента, но с в дълг към историята и обществото. Държим се така, като че ли мисията ни е да унищожим тези, които не са съгласни с нас, а не да постигнем справедливостта, без която се задъхваме”.

В дълго изказване, продължило близо 20 минути, лидерът на БСП - Сергей Станишев, направи исторически разбор на събития, свързани с конституционни промени след приемането на Търновската конституция. Според Станишев днешната конституция няма нужда от промени и искането за това често е обект на политически интереси.

„Ако погледнем повечето от предложенията за ревизия на конституцията, ще видим, че те издават доста голяма теоретична ограниченост, а в някои случаи и юридически фетишизъм. В момента няма належаща необходимост от промяна на конституцията, но има необходимост от конституционен дебат - сериозен, перспективен и отговорен. Той не бива да заобиколи темата за правата на гражданите, за формите на собственост и тяхната защита, за регулиране на финансовата система и информационната среда, за начина на прилагане и принципите на върховенството на закона в България”, заяви Станишев.

Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция
netinfo


„Нашата конституция е отчела съвременните конституционни модели. В Европа и света конституционализмът продължава да се развива и затова конституцията от 1891 г. позволява на страната да продължи извършването на дълбоки промени в развитието на обществото. Стига да сме достатъчно зрели за това, а не да се фокусираме върху политически интереси и да използваме този дебат за конюнктурни политически цели”, каза още червеният лидер.

Днешният парламентаризъм куца заради хронични болести. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан на тържественото заседание на Народното събрание.

„Търновска, Сребърна или друга, конституцията следва да е наше верою. Тя наистина повече от всякога е символ на независимостта на България, но вече европейска България. Трябва да припомним, че интеграцията на България в ЕС не бе за сметка на нейната независимост. Колкото и силни да бяха страховете, когато за първи път заговорихме за трансфера на суверенитета. Защото суверенитет може да трансформира само този, който разполага със суверенитет. Може да се интегрира само този, който е себе си. Днес в ЕС България трябва да бъде себе си - съвременна, модерна, но с памет към първоучредителите”, обърна се към залата Местан.

Единствено от на „Атака” отказаха да вземат думата от трибуната и да произнесат слово по повод годишнината от Търновската конституция.

Тържествена годишнина от приемането на Търновската конституция
netinfo