НС отхвърли ветото на Плевнелиев по закона за Сметната палата
НС отхвърли ветото на Плевнелиев по закона за Сметната палата / снимка: Sofia Photo Agency
Депутатите обсъждат президентското вето на закона за Сметната палата
71798
Депутатите обсъждат президентското вето на закона за Сметната палата
  • Депутатите обсъждат президентското вето на закона за Сметната палата

Със 123 гласа "за" от "Коалиция за България", ДПС и "Атака" Народното събрание прие окончателно поправките, които превръщат Сметната палата в колективен орган с 9 членове. Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото на държавния глава върху промените.

71 депутати от ГЕРБ подкрепиха аргументите на президента Росен Плевнелиев и гласуваха против закона, който урежда структурата и начина на функциониране на одитния орган.

По време на дебатите Менда Стоянова от ГЕРБ се обърна към управляващите с думите, че когато са решили да променят Закона за Сметната палата, са имали една единствена цел - да сменят ръководството на одитната институция. И тримата членове на ръководството на Сметната палата са избирани като такива от тройната коалиция и са доказани професионалисти, напомни Стоянова. Според нея втората цел е била да се увеличи драстично броят на членовете на Сметната палата, "за да се удовлетворят желанията на партийните функционери за назначаване на техните протежета".

По думите на Румен Гечев от БСП обаче това, което мнозинството предлага, е възстановяване на системата на Сметната палата, с която България е влязла в ЕС и която се използва от повече от една трета от страните членки на ЕС. Текстовете в Закона за Сметната палата отговарят на опита на страните членки на ЕС и в тях няма нищо тревожно, увери депутатът от левицата. "Колкото до страните очаквания, че видите ли ще има някакви странни партийни назначения в колегиума на Сметната палата, нека да не говорим за нероден Петко", призова Гечев.