Венета Шопова: Говори се, но засега няма доказателства за черен пазар на лични данни
Венета Шопова: Говори се, но засега няма доказателства за черен пазар на лични данни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Венета Шопова: Говори се, но засега няма доказателства за черен пазар на лични данни
71793
Венета Шопова: Говори се, но засега няма доказателства за черен пазар на лични данни
  • Венета Шопова: Говори се, но засега няма доказателства за черен пазар на лични данни

Партиите и инициативните комитети са регистрирани като администратори на лични данни и отговорността при доказана злоупотреба с лични данни е имуществена санкция от 10 000 до 100 000 лева. Това каза в интервю за Дарик досегашният председател на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. Днес Народното събрание избра новият председател на комисията - Венцислав Караджов, предложен за този пост от правителството.

Шопова съобщи, че гражданите, които са установили в сайта на ЦИК, че данните им са използвани без тяхно знание в подписки за регистрация на партиите за европейските избори, могат да подават сигнали до комисията - по електронен път, по телефон или с лично депозирана жалба.

В комисията вече са се оплакали както хора, които са изненадани от включването им в нечия партийна подписка, така и хора, които са се подписали за дадена партия, но името им фигурирало в списък на друга политическа сила.

„В рамките на днешния ден до обяд са депозирани вече 16 жалби от лица, които са направили проверка в сайта на ЦИК и са установили, че имената им фигурират в списъци на определени политически партии”, поясни Шопова. „Отговорността в случай на установена чрез съответните доказателства злоупотреба с лични данни е административно наказание имуществена санкция в рамките от 10 000 до 100 000 лева”, допълни тя.

„Имаме случаи, при които самите лица казват, че са привлечени или са се подписали в повече от един списък или подписка. Говори  се, но официално нямаме данни за такъв черен пазар на лични данни”, заяви още пред Дарик Шопова.

„Имахме една преписка, която стигна до прокуратурата и след това след това не се върна при нас като информация. По единични жалби, които сме разглеждали, сме стигали до определена политическа партия, която или сме санкционирали или сме издавали задължително предписание. Но от къде изтича голям обем лични данни не сме установили до този момент”, посочи тя.