Цената на качествения козунак е между 4 и 5.50 лева
Цената на качествения козунак е между 4 и 5.50 лева / Дарик Добрич

Нормалната цена за килограм качествен козунак е между 4 и 5.50 лева с една или две плънки. Всичко, което е под тази цена, е само сладък боядисан хляб, коментира пред Дарик Тодор Няголов – хлебопроизводител от Генерал Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите. На пазара в Добричка област се предлага козунак от други региони на цени 1.00 – 1.20 лв. за 500 грама, който е некачествен и с много оцветители. Няголов съветва купувачите да не се спускат на евтиното и да предпочитат местните производители и марките, които познават, за да не останат неприятно изненадани.

В съвременните технологии за производство на козунак не се използват пресни яйца. Те са заместени от сух яйчен меланж, който е термообработен продукт и е по-безопасен от живия продукт, защото се избягва опасността от салмонела, посочи Няголов. Има технологии за козунаци, в които липсва изцяло мазнина, има технологии с подсладители /захарин, сукралоза и др./, които на 100% заместват захарта и такива изцяло без яйчен прах, добави той. Млякото, което се влага, е сухо. По думите на Няголов в региона има производители, които добавят захар за по-добър вкус, както и 30-35% пресни яйца. За козунака се използва българска, турска или френска жива мая, като според Няголов българската е много качествена, въпреки че се чуват и обратни мнения.

Производството на качествени козунаци е намаляло през последните 6-7 години, а от 2-3 – съвсем осезателно, смята Тодор Няголов. Причините са различни – от обезлюдяването и обедняването до конкуренцията на продукти с лошо качество.

Цената на брашното се е запазила почти постоянна през последната година и половина, каза още Няголов. Тя варира между 700 и 740 лв. за тон до 1000-1030 лв. за специализираните брашна. Лек спад е имало миналата есен, но сега цената пак е на миналогодишните нива. Цената на хляба е стабилна към момента, масовият хляб от 700 грама е в рамките на 0.90-1.00 лв.