Кой пръв е разбрал, че кравата дава мляко?
Кой пръв е разбрал, че кравата дава мляко? / Thinkstock/Getty Images

Кой пръв е разбрал, че кравата може да се дои и какво си е мислил да прави с въпросната крава, че да стигне до млякото?

Поименно трудно ще го посочим този първопроходец на доенето. Не за друго, ами именните регистри 7 500 години преди новата ера не са били особено добре развити. Оттогава датира консумацията на прясно животинско мляко от хората. Но доенето на кравите е станало едновременно с това на козите и овцете. Ако се вярва на археолога Андрю Шерад, авторът на идеята за вторичната продуктова еволюция, нещата никак не са били прости. Нашите предци не са започнали да доят животните ей така, от никъде, особено пък в диво състояние. Имало е най-напред един дълъг период на одомашняване, който е започнал независимо един от друг, на няколко места по земята, около 9 000 години преди новата ера. Просто хората са забелязали, че вместо ежедневно да ловуват и то със спорен резултата, могат да отглеждат животни за храна в контролирани условия. И това ще е далеч по лесно и удобно.

Така се случва одомашняването на козата, овцата и едрият рогат добитък. Малко по-късно и на камилата. По това време хората са използвали животните само за месо и кожи. Тоест вършели са им работа само мъртви, понеже няма как да вземеш един бут от кравата и тя да продължи да си пасе. Тук се сещаме за един много хубав виц по темата, ама няма да го разказваме, че ще загубим време и сериозност. Гледали си в неолита нашите предци животни, били част от неолитната революция, обаче нещата спирали дотук. Трябвало близо 1 500 - 2 000 години да минат от одомашняването да революцията на вторичните продукти - вълна, работна сила, впрягане, яздене. Разбирате ли? Преди това животите нямали такава функция. Покрай всичко това дошло и доенето.

Има един проблем. Хората в неолита не можели да храносмилат млякото, защото нямали ензима лактаза. То е до днес страшно много хора го нямат, а специално кравето мляко има доста особен ефект върху човешкия организъм, за разлика от козето, например. Дори на някакъв ранен етап те да са искали да пият животинско мляко, то не им е понасяло добре. С едно изключение - северните райони, с намалена слънчева светлина. Млякото е богато на витамин D, който иначе се стимулира от слънцето. И така, на север, в Северна Европа и Северна Азия за първи път пиенето на мляко не е завършвало с повръщане. Ето как хората еволюирали заради млякото. Организмите ни свикнали да го приемат. Не се бяхте замисляли върху това, но не е толкова просто хей така да изпиеш нещо от животно. Било е доста мъчен процес. Човешките организми са се адаптирали и тази тенденция постепенно се изместила и по на юг.

Сега следва нещо любопитно. Да, на север за първи път са започнали да усвояват млякото. Но според последни данни, на базата на разпространението на млекопреработвателния ген у хората се оказва, че пиенето на мляко е тръгнало от Балканите. Така че тук сме пиели, и с извинение, сме повръщали мляко, но пак сме пиели, докато не свикнем.

И на въпроса кой пръв е издоил крава? Най-вероятно е бил или вашият пра-пра-пра....дядо от неолита или моят. А най-вероятно и двамата заедно са се сетили.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук