20 майки с колички протестираха срещу паркиралите коли по тротоарите
20 майки с колички протестираха срещу паркиралите коли по тротоарите / Снимка: Petel.bg, Румен Сарандев

Близо 20 майки с колички протестираха срещу паркиралите по тротоарите и градинките автомобили. Родителите се събраха пред сградата на Община Варна и поискаха отговор на въпроса защо не се налага ефективен контрол за нарушителите. Те поискаха незабавни мерки и обявиха, че ако до един месец няма подобрение, ще започнат подписка.

„Преминаването е невъзможно, по всички централни улици е пълно с паркирали коли. Освен че пречат на нас, те разрушават и тротоарните настилки. Рискуваме живота си, като се налага да минаваме по пътното платно. Това не може да продължава така“, коментираха майките.

С тях се срещнаха заместник-кметовете по инфраструктурните въпроси инж. Христо Иванов, по сигурността Тодор Иванов, както и шефът на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов. Той заяви, че със сегашния ресурс, с който разполага предприятието, се репатрират по 40 автомобила на ден, като глобата за нарушението е 30 лева. Според него ефектът не е осезаем, тъй като нарушителите са прекалено много. „За цяла Варна има само два паяка, което е крайно недостатъчна бройка. Вече обмисляме възможността да наемем още един паяк за летния сезон“, разкри още Иванов.

Заместник-кметовете увериха протестиращите майки, че проблемът с нерегламентираното паркиране е приоритетен за администрацията, но по техни думи за момента няма достатъчно средства за решаването му.

„Ще се помисли при актуализацията на бюджета казусът с паркирането да се постави като приоритет. Със сигурност трябва да се повиши контролът,  налагането на санкции няма да реши кардинално проблема. Работим съвместно с ОДМВР Варна, но те не могат непрестанно да следят. гражданите Общинска полиция не разполага с много хора, за момента са 48 човека за целия град. Търсят се подходящи места за изграждането на паркинги, обмисля се възможността за поставяне на предпазни колчета на местата, където е необходимо“, обясни Тодор Иванов.