Проф. Клисарова: Няма опасност 4 000 учители да останат без заплати
Проф. Клисарова: Няма опасност 4 000 учители да останат без заплати / DarikNews.bg
Проф. Клисарова: Няма опасност 4 000 учители да останат без заплати
71765
Проф. Клисарова: Няма опасност 4 000 учители да останат без заплати
  • Проф. Клисарова: Няма опасност 4 000 учители да останат без заплати

Няма опасност 4 000 учители, които работят по проекти към ЕС, да останат без заплати, това заяви в Габрово министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. По думите й включващото обучение продължава до края на учебната 2015 г., а дотогава ще има нова Оперативна програма. Ще бъде удължено целодневното обучение, а проект "Успех" е с осигурено финансиране до края на 2014 г.

Министър Клисарова очаква парламента да подкрепи предложението децата на бежанците да бъдат записвани в съответния клас според възрастта си. За тях няма да важи изискването на закона за просветата, че трябва да имат служебна бележка от предходното училище, в която да е записано какво са завършили. Децата на бежанците няма как да спазят такова изискване. Това важи за децата, които са бежанци и за тези, на които предстои да бъде даден такъв статут. Има настанени в училища такива деца, които вече изучават български език.

В Габрово и Севлиево проблемите на образованието не са толкова страшни, е впечатлението на министър Клисарова. Тя заяви, че искането да подаде оставка е проблем на ГЕРБ.

"Министърът стопира реформите в образованието и стопи доверието между учители и родители и министерството", коментира преди това Милена Дамянова от опозицията.

Тя прогнозира, че в края на ноември, когато изтича срокът на проекта "Успех" за извънкласна дейност, близо 4 000 учители, заети по нея, ще останат без заплати.