Оригиналният звънец на Учредителното събрание отново ще бие в Деня на Търновската конституция
Оригиналният звънец на Учредителното събрание отново ще бие в Деня на Търновската конституция / DarikNews.bg, архив

Оригиналният звънец на Учредителното събрание отново ще прозвучи в Деня на Търновската конституция - 16 април. С него в Музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде дадено началото на публичната лекция на проф. Петко Петков от ВТУ на тема „135 години Търновска конституция“.

Със събитието Регионалният исторически музей във Велико Търново ще отбележи 135 години от приемането на първата българска конституция. Лекцията е с вход-свободен и начален час 11,00.

Парламентарният звънец, с който е открито Учредителното събрание във Велико Търново на 16 февруари 1879 г., е изработен в Персия през XV век. Направен е от медна сплав и на него е гравирана година от мюсюлманското летоброене, равняваща се на 1474 г. след Христа и  текст: "Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мене нещастния от земен в раб Божий, милостиви Господи,дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене". Звънецът е сред най-ценните реликви в  Музей "Възраждане и Учредително събрание.

По повод 135-годишнината на Учредителното събрание Регионалният исторически музей и Общински комитет „Васил Левски“ организират на 15 април от 17,00 ч. в Музей "Възраждане и Учредително събрание" представяне на книгата „Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" на Петър Караиванов. Книгата ще бъде представена от Стефан Караиванов, роднина на Апостола и проф. Петко Петков от ВТУ.