До 25 млн. може да струва новият площад Централен
До 25 млн. може да струва новият площад Централен / Дарик радио Пловдив, архив

Цената на предвидения за обновяване площад Централен може да стигне до 15 и 25 млн. лв. Това заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев по време на представянето на конкурса за обекта.

За финансиране ще се търсят различни източници, както от европейски, така и от държавни фондове. До 20-ти юни трябва да бъдат предадени проектите, а близо месец по-късно ще бъде обявен и победител. Предвидени са 3 награди  - 20 хил. лева за първо и по 10 хил. лв. за второ и трето място. В заданието проектът е разделен на няколко зони, които включват археология, публично пространство около площада, подлезите, фонтаните, фасадата на Пощата и паркинга пред бившия „Тримонциум“.

Журито, което ще определи победителите, е международно и в него участват архитекти от Холандия, Хърватска, Франция и България. Първоначално те ще определят 3 печеливши проекта, а победителят ще бъде избран от Община Пловдив след публично обсъждане и решение на Общинския съвет. След това ще бъде сключен договор за технически проект и се очаква същинското строителство да започне след не по-рано от 20 месеца, уточни кметът.

Общинската администрация е изработила и специален сайт (plovdivsquare.com), чрез който единствено ще могат да се подават проектите. Линк и банер на сайта може да бъде намерен на сайта на Община Пловдив. Очаквайте подробности по-късно.