Сменят задължителната ваксина срещу пет заболявания с шествалентна
Сменят задължителната ваксина срещу пет заболявания с шествалентна / снимка: sxc.hu
Сменят задължителната ваксина срещу пет заболявания с шествалентна
71744
Сменят задължителната ваксина срещу пет заболявания с шествалентна
  • Сменят задължителната ваксина срещу пет заболявания с шествалентна

Сменят задължителната ваксина срещу пет заболявания, сред които тетанус, дифтерия и коклюш, с шествалентна, която ще имунизира и срещу Хепатит B. Причината да се стигне до това решение е липсата на достатъчно количества от познатата ни петвалентна ваксина, която се използва към момента у нас. Дозите от медикамента, с които разполагаме, биха стигнали за задължителни имунизации до началото на лятото, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че със шествалентна ваксина, каквато има предложение да се въведе у нас, вече се имунизира в много развити европейски страни. Закупуването й няма да ощети с голяма сума Здравното министерство, тъй като от имунизационния календар пък ще бъде изключена ваксината, с която към момента се имунизираме срещу Хепатит B.

Д-р Кунчев изрази надежда новата ваксина да бъде въведена преди да са се изчерпали количествата от старата, така че да не се получи момент, в който да не могат да се осъществяват задължителни имунизации.

„Няма петвалентна ваксина. Получихме писмени уверения от двете фирми, които имат разрешително да доставят продукта в България, че нямат количества и не могат да осигурят. Затова няма да участват в процедурата за обществената поръчка. Сега, дали е така, ще видим, но няма основание да ни лъжат и то с официални писма", посочи главният здравен инспектор.

„Общо взето правим това, което се прави в Западна Европа. Там, в почти всички страни, използват шествалентна ваксина - Германия, Англия, Франция, Италия, Холандия, Белгия. Махаме самостоятелната ваксина срещу Хепатит B и вкарваме шествалентната. Да, по-скъпо ще е при всички случаи, но никой не може да каже колко, защото с такава ваксина никога не сме работили и не сме я купували", добави д-р Кунчев.

„Никъде в света няма склад, пълен с ваксини, при който като организираш поръчка и извадиш парите, ще ги получиш. В последните две години имаше много сериозни проблеми с ваксините - нямаше срещу жълта треска, нямаше срещу коремен тиф, нямаше и жива ваксина срещу полиомиелит, която не можеш да намериш, ако щеш дори злато да извадиш. Причината е, че всичко изтече в Близкия изток с 20-те милиона души, които имунизираха. Сега пък има много сериозни затруднения с ваксината срещу грип. Две фирми, и то големи, се отказаха да я произвеждат. Така, че нещата са много сериозни и трябва да има сигурност във взаимоотношенията, когато се отнася до снабдяване с ваксини", каза още д-р Ангел Кунчев.