Липсва контрол при ваксинацията срещу туберкулоза у нас
Липсва контрол при ваксинацията срещу туберкулоза у нас / снимка: БГНЕС, архив
Липсва контрол при ваксинацията срещу туберкулоза у нас
71741
Липсва контрол при ваксинацията срещу туберкулоза у нас
  • Липсва контрол при ваксинацията срещу туберкулоза у нас

Грешки в профилактиката и контрола на инфекциозните заболявания по места могат да причинят взривове от туберкулоза у нас. Прогнозата направи проф. Петко Минчев от столичната белодробна болница „Св. София" по време на лекция за ваксините, представена на семинар в Правец.

Специалистът добави, че туберкулозата не настъпва като остра епидемия или друг вид инфекция, но е едно много сложно заболяване, което никога няма да изчезне.

Той посочи липсата на контрол при ваксинацията срещу туберкулоза като основен проблем. Оказва се, че 10% от новородените нямат белег след ваксинирането си, което значи, че имунизацията не е била ефективна.

„Взривове ще има поради липсата на контрол. При ветеринарната медицина кой контролира, защото кравите пренасят туберкулоза. Кой контролира тяхното ваксиниране. Като статукво 10% от новородените, които се ваксинират в родилните, нямат белези. Говори за лоша техника. На нас ни предстои да си подобрим организацията. Аз считам, че ние можем да се върнем към организираните контингенти на 2/3 от децата, както беше в училище. Екипите отиват в училище, ваксинация, отбелязва се на картоните. Според мен ние имаме достатъчно добър опит и той е показал успех", добави проф. Минчев.