Увеличат началните заплати на учителите до 35 г.
Увеличат началните заплати на учителите до 35 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Увеличат началните заплати на учителите до 35 г.
71697
Увеличат началните заплати на учителите до 35 г.
  • Увеличат началните заплати на учителите до 35 г.

От 1 юли се увеличава началната заплата на младите учителите до 35 г., съобщи в Русе министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. В Русенския университет министърът участва в дискусията „Образованието – модерно, достъпно, качествено“. В хода на дискусията се обсъжда и темата за професионалното образование във връзка с пазара на труда.

До две седмици новата стратегия за висше образование ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет, съобщи министър Анелия Клисарова. Депутатите обсъждат промените в Закона за професионалното образование и обучение. „Законът е между първо и второ четене. Съгласуваме текстовете и има някои допълнения, които да улеснят въвеждането на т.н. учене по време на работа. Учениците ще имат право да влязат в тази система чрез професионалните гимназии, като те могат да обучават както досега, така и по новия модел - учениците и да са на работа да имат трудов договор с работодателите и едновременно с това да изпълняват учебните си задължения и стандартите, които са необходими, за да получат средно образование“, каза министърът.

На журналистически въпрос относно възнаграждението, което ще получават учениците, проф. Клисарова обясни, че то ще зависи от работодателите. „Заплащането зависи от работодателите, колко дни в седмицата ще работят. Искаме да направим закона отворен. В зависимост от професията, която ще изучават, няма да има регламент два или три дни на работа или на училище, където е необходимо повече теория. Може първи-втори курс да са с повече теория и по-малко практика, после това да се обърне. Учебните планове и програми ще бъдат изработени с ПГ, заедно с бизнеса, за да отговарят на изискванията и на бизнеса и на образователните стандарти”.