Променят бюлетината за изборите по искане на ДПС
Променят бюлетината за изборите по искане на ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Променят бюлетината за изборите по искане на ДПС
71665
Променят бюлетината за изборите по искане на ДПС
  • Променят бюлетината за изборите по искане на ДПС

По предложение на ДПС парламентарната правна комисия към парламента прие да се промени бюлетината, с която да гласуваме.

Това стана при окончателното разглеждане на измененията в Изборния кодекс, първоначално предложени само от ГЕРБ.

От движението настояват номерата на кандидатите за преференции да бъдат поставени в кръгче, а не в квадрат, както беше предвидено в Изборния кодекс. ДПС се позоваха на сутрешен блок като повод да внесат предложението, което беше прието, благодарение на депутатите от движението и ГЕРБ.

Номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче. По този начин те ще се различават от квадратчето, предвидено за номерата на партиите и коалициите. Председателят на правната комисия Четин Казак обясни, че по този начин всички избиратели ще бъдат предпазени от възможността да се объркат.

„Това предложение е продиктувано от притесненията, които бяха изказани, включително в публичното пространство от независими експерти. Ще ви посоча например изказване в сутрешния блок на една телевизия на проф. Михаил Константинов, че има опасност от объркване на избиратели, ако геометричната фигура, в която се упражнява вотът за партии и коалиции, от една страна, и преференциалния вот, от друга, са еднакви - т.е. квадратчета и за двете", обясни Казак.

Предложението на ДПС беше внесено между първо и второ четене на измененията в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Те обаче касаят съставът на ЦИК. Без да обяснява дали по принцип подкрепя идеята на движението или не, единствено Цецка Цачева гласува „въздържал се" с мотива, че промяна не е в обхвата на приетите на първо четене текстове.

За сметка на това останалите гербери в комисията подкрепиха ДПС.

„Сториха ми се разумни аргументите", обясни Димитър Лазаров от ГЕРБ.

От БСП никой не каза дали подкрепя промените или не. Освен това социалистите не участваха и в гласуването. Правната комисия прие и промените, с които съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 души, а мандатът е в полза на ДПС.

Очаква се утре сутрин промените да влязат за окончателно разглеждане в пленарната зала.