Община Варна на 30-о място в Картата на прозрачност на местната власт
Община Варна на 30-о място в Картата на прозрачност на местната власт / Дарик Варна, архив

Община Варна е на сравнително предни позиции сред останалите общини - 30-то място в първата Карта на прозрачност, направена и официално представена от Програма Достъп до информация(ПДИ). В рейтинга на общините тя е с 50.3 точки от максимални 82.4. Община Варна води по прозрачност и е на първо място в класацията на 12-те общини в региона, съобщава petel.bg.

В периода 3 февруари - 3 март 2014 Програма Достъп до информация прегледа и оцени 534 страници на 535 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт. Миналата седмица резултатите от проучването бяха официално представени в пресклуба на БТА от изпълнителния директор на ПДИ д-р Гергана Жулева.

В рамките на проучването бяха подадени 535 електронни заявления с искане за предоставяне по електронен път на копие от последния договор за обществена поръчка за 2013.

Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2006 насам, е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Фокус на проучването за 2014 е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета. За целта в модула на проучването бе интегрирана специална нова секция с индикатори.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 66 (75 за общините) индикатора, като възможният максимум е 69,4 (82,4 за общините). Индикаторите са в четири групи - А - изпълнение на задълженията по ЗДОИ,  В - има ли секция Достъп до информация, има ли публикувани вътрешни правила, данни за откази,  С -финансова и бюджетна прозрачност, и  D -има ли регистър за обществени поръчки.

В Картата на прозрачност за всички институции Община Варна е на 60-то място с 43.3 т., областна администрация Варна - на 61-о място с 43.1 т. при максимален резултат -69.4. Областната дирекция на МВР е на 399-о място с 23 т. Проучването изважда и сравнителен рейтинг за всяка институция за последните три години. Община Варна показва развитие в по-голяма прозрачност - от 35.3 % през 2012 г стига до 62.4 % за 2014 г.