Градска художествена галерия отказа скандална изложба
Градска художествена галерия отказа скандална изложба / netinfo

На свое заседание Общественият съвет по култура към община Варна излезе със становище по повод изложбата „Еротична нотка в колелата на християнската машина", с автор Калоян Илиев – Кокимото. В нея се казва, че Общественият съвет е против провеждането на изложбата в общинската Градска художествена галерия с два мотива.

Първият е, че изложбата противоречи на Правилника за устройството и дейността  на Художествена галерия – град Варна, които гласят:

- „Галерията е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на община Варна;

- „Галерията участва в държавната политика по опазване на културното наследство във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия синод към Българската православна църква, със съдействието на неправителствени организации и гражданското общество“.

Според втория мотив  „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“.

„Запознах се с тази позиция, както и със становището на председателския съвет към ОбС и ще се съобразя с тях. Защото Варна не е всеядна“, коментира кметът на морската столица Иван Портних.

С позиция малко по-късно излезе и Председателският съвет към Общинския съвет. Председателят на местния парламент Иван Луков и неговите заместници са на мнение, че изложбата трябва да се представи след Великден на друго място, а не в Градската художествена галерия.

„Председателският съвет подкрепя младите творци в свободната им творческа изява. Относно изложбата на художника Калоян Илиев - Кокимото "Еротична нотка в колелата на християнската машина" всички единодушно изразяваме несъгласието си за нейното провеждане в навечерието на най-светлия християнски празник", се посочва в решението на общинарите.