„Медиана”: 4 партии ще имат евродепутати
„Медиана”: 4 партии ще имат евродепутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Медиана”: 4 партии ще имат евродепутати
71620
„Медиана”: 4 партии ще имат евродепутати
  • „Медиана”: 4 партии ще имат евродепутати

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, четири партии биха минали бариерата от 5,9% - това са БСП, ГЕРБ, ДПС и „България без цензура”. Резултатите са от социологическо проучване на агенция „Медиана”, проведено в началото на април сред 1000 пълнолетни лица.

Според проучването близо половината българи са по-скоро разочаровани от управлението на сегашното правителство. Около 35% от хората споделят, че кабинетът на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, но 44% са склонни да му дадат шанс да работи и тогава да преценят, дали да искат оставка.

Според изследването около една четвърт от българите не биха гласували на предстоящите избори за Европейски парламент. От вота на останалите най-много проценти - 21,9% - биха взели БСП, след тях са ГЕРБ с 19,6%, следвани от ДПС (8,8%), а на последно място от влизащите в европарламента са България без цензура със 7 %.

По отношение на управлението на сегашното правителство, около 50% от анкетираните споделят, че по-скоро са разочаровани. Едва 35% от хората обаче смятат, че кабинетът трябва да подаде оставка, а близо 40% посочват, че ще стане по-зле, ако ГЕРБ се върне на власт.

„Не в резултат на някаква голяма любов към правителството, а по-скоро е липсата на политическа алтернатива. Основната политическа алтернатива е ГЕРБ, а пък ние не желаем, казват те, да се връщат отново на власт”, обясни социологът Кольо Колев.

По отношение на конфликта между Украйна и Русия повечето от анкетираните смятат, че по-правата страна е руската. Преобладава и мнението, че България не трябва да се въвлича в прилагането на санкции спрямо руснаците.