Телекомите се съпротивляват срещу отпадането на роуминга в ЕС
Телекомите се съпротивляват срещу отпадането на роуминга в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Фирмите за телекомуникации може ще убеждават правителствата на европейските страни да не ратифицират отпадането на роуминга в ЕС или да въведат оскъпяването на някои интернет услуги. За това предупреди в "Седмицата" на Дарик евродепутатът Ивайло Калфин.

По думите му приетото решение от Европейския парламент трябва да се ратифицира в страните-членки, а компаниите вероятно ще лобират пред местните парламенти да кажат "не".

„Европейският парламент настояваше много дълго време да падне роумингът. В крайна сметка говорим, че Европа е един пазар. В някои страни като се преместиш и дори една табела да минеш, започваш да плащаш някакви съвсем различни тарифи. Не е нормално", заяви Калфин.

„Телекомуникационните компании - големите, европейски - много дълго се съпротивляваха и продължават да се съпротивляват срещу това да падне роумингът и не, защото те имат някакви големи разходи тогава, когато сте в чужбина и ползвате телефона, а защото твърдят, че това им е допълнителен приход и печалба, която те инвестират. Те казват, че ако им се махне роумингът, трябва да спрат инвестициите в нови технологии. И какво измислиха? Казаха, че ще махнат роуминга, но ще засегнат интернет и ще разделят интернет на два вида услуги - едните са нормални услуги, а другите са специализирани услуги, като за специализираните ще сложат различни цени. Ето това нещо ние не го приемаме. Освен това има и друго - това, което днес е специализирано, утре ще е нормално. Интернет се развива много бързо. Специализирани щели да бъдат използване на интернет за някакви изключителни медицински средства", обясни още Ивайло Калфин и допълни:

„Онзи ден Европейският парламент прие позиция, в която и роумингът отпада, и интернет остава свободен без специализирана услуга, сега остава страните-членки да се съгласят. Реакцията на европейските телекоми беше: „Еми, това е решение в полза на тези фирми, които предоставят възможност за стрийминг на филми".

По думите му това, което е прието, е добро. Оттук нататък трябва да се съгласят страните-членки и това, което ще правят телекомуникационните оператори, е да отидат при правителствата си и ще им казват да не се съгласяват с парламента, каза още Калфин.

Цялото интервю с Ивайло Калфин може да чуете на Radio.DarikNews.bg