Шефът на ДКЕВР каза какви цени на тока искат ЕРП-тата
Шефът на ДКЕВР каза какви цени на тока искат ЕРП-тата / снимка: Sofia Photo Agency
ЕРП-тата поискали токът да поскъпне от 1 юли
71519
ЕРП-тата поискали токът да поскъпне от 1 юли
  • ЕРП-тата поискали токът да поскъпне от 1 юли

Огромно увеличение на цената на тока от 1 юли са поискали трите електроразпределителни дружества. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. По думите му в ценовите искания не са включени разходите, които дружествата са направили за зелена енергия за минали периоди.

След като в края на март единствени ЕВН обявиха, че искат средно поскъпване на цената на тока с близо осем на сто от 1 юли, сега стана ясно, че и трите дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про, са подали официално искане за доста по-сериозно увеличение.

Около осем процента повишение на дневната тарифа са поискали от ЕВН, а останалите две дружества са заявили в искането поскъпване от 13-14 на сто, каза председателят на регулатора. Той допълни, че по отношение на нощната тарифа исканията са "долу-горе по две", т.е. ако искането е за увеличаване на дневната тарифа с 13 на сто, за нощната е 26 процента.

На въпрос дали компаниите имат право да поискат такова поскъпване, Боев обясни, че тепърва ще се правят анализи. Според първичната информация, огласена от шефа на ДКЕВР, ЕРП-тата не са включили в исканията си "прихванатите пари" за зелена енергия, заради които възникна спорът между тях и държавата.

По думите на Боев винаги може да се подаде допълнително искане при настъпване на нови обстоятелства. В хода на работата си от комисията може да се иска допълнителна информация от лицензиантите, която следва да се анализира.

Боев отказа да отговаря на повече въпроси с мотива, че първо трябва да бъде направен анализът.

Председателят на енергийния регулатор и изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова бяха изслушани в ресорната парламентарна комисия по казуса с отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества и задълженията.

Истаткова подчерта, че през април миналата година от ЕВН са направили за първи път прихващане и тогавашният състав на комисията е постановила практиката да бъде прекратена. ЕВН и Енерго про са започнали с прихващанията през ноември и декември миналата година, докато ЧЕЗ са започнали задържане на пари тази година. Общо задържаните пари са около 350 млн. лева.

Ако се стигне до отнемане на лицензите на дружествата за снабдяване с ток, в тях ще бъде назначен особен търговски управител, който няма да може единствено да се разпорежда с имуществото им, но иначе ще има всички права за вземане на решение. По този начин няма да бъдат застрашени доставките с ток. Особеният търговски управител би трябвало да работи, докато в дружествата не влезе друга компания, която има лиценз за доставки на ток.