Прекратиха разследването за смъртта на митрополит Кирил
Прекратиха разследването за смъртта на митрополит Кирил / снимка: Дарик Варна, архив

Досъдебното производство за смъртта на митрополит Кирил се прекратява дни преди навършването на 9 месеца от кончината му, съобщиха от Районната прокуратура във Варна.

Според разследването владиката е починал от „удавяне, настъпило вследствие на спазъм на сърдечните съдове и остро настъпили изменения в миокарда, съответстващи на инфаркт в ранния стадий, който от своя страна е довел до изпадане в безпомощно състояние и условия за вдишване на вода”. Митрополит Кирил е плувал сам в морето край рибарското селище „Траката”, като във водата не са се намирали други лица.

Заключението на държавното обвинение е направено е направено на базата на всички събрани по производството доказателства - показания на свидетели, медицинска документация, справки от Института по океанология и Института по метеорология и хидрология, както и от резултатите на всички назначени експертизи.

По повод навършването на 9 месеца от смъртта на митрополит Кирил на 5 април в катедралния храм „Св.Успение Богородично” ще бъде отслужена заупокойна литургия, а след нея и панихида на гроба на покойния владика.