Дянков раздал близо 52 млн. лв. бонуси през 2012-а
Дянков раздал близо 52 млн. лв. бонуси през 2012-а / снимка: Sofia Photo Agency
Дянков раздал близо 52 млн. лв. бонуси през 2012-а
71496
Дянков раздал близо 52 млн. лв. бонуси през 2012-а
  • Дянков раздал близо 52 млн. лв. бонуси през 2012-а

Близо 52 млн. лева са раздадени като допълнителни възнаграждения в структурите на финансовото министерство през 2012 г. - последната цяла година, когато ръководител на министерството бе Симеон Дянков. Това показва справка на Дарик по Закона за достъп до обществената информация. Парите са раздадени на 12 001 служители във финансовото министерство и второстепенните разпоредители. Близо 380 000 лева са разпределени между ръководителите на НАП, Агенция „Митници", Държавната комисия по хазарта, Агенцията за държавна финансова инспекция и агенцията за одит на европейските средства.

Справката бе поискана още в началото на миналата година, но бе отказана с аргумента, че представлява лична информация. След съдебна процедура Дарик спечели правото на достъп пред две инстанции.

През 2012 г., когато тогавашният финансов министър Симеон Дянков отказа коледни надбавки за пенсионерите, а в началото на която фискалният резерв се стопи до критични нива, в структурите на финансовото министерство са раздадени близо 52 млн. лева. Те са получени от 12 001 служители на министерството и второстепенните разпоредители, като средно това прави годишен бонус от повече от 4300 лева (4323) или около 360 лева месечно.

Само за сравнение - миналата година, когато Дарик разкри, че през 2012 г. в НОИ са раздадени 7 млн. лева под формата на бонуси, средната месечна сума на служител бе 144 лева месечно.

Още по-любопитен е фактът, че ръководителите на ключови институции - като НАП и Митниците, също са получили бонуси, за разлика от министъра и зам.-министрите. Според предоставената справка, изпълнителният директор на НАП, неговите заместници, главният секретар на агенцията, директорът на Агенция „Митници", директорът и заместникът му в Агенцията за държавна финансова инспекция, председателят на комисията по хазарта и директорът на агенцията за одит на европейските средства, са получили бонуси общо за близо 380 000 лева.

През май 2012 г. зам.-директорите на НАП бяха намалени от четири на двама, но за да бъдем по-коректни ще ги преброим преди реформата - заедно с директора и главния секретар на агенцията ставата шестима души, а останалите ръководители, получили бонуси, са пет - общо 11 души. Средно всеки от тях е получил повече от 34 000 за една година или малко под 3000 лева месечно.

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, който в момента е независим депутат и експерт към партия „България без цензура", но влезе в парламента с мандат от ГЕРБ - Хасково, отказа коментар. Неофициално той призна, че в приходната агенция винаги са се раздавали бонуси, но подчерта, че те не се наричат „бонуси", а „допълнителни възнаграждения".