Икономисти: Да спре популизмът с натискането на цените на тока надолу!
Икономисти: Да спре популизмът с натискането на цените на тока надолу! / снимка: Guliver/Getty Images

Рефинансиране на НЕК от страна на енергийния холдинг и повишаване на цената на тока - това са мерките, които икономистите Петър Ганев от Института за пазарна икономика и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии виждат като възможен изход от възникналата криза в родната енергетика. Те споделиха това мнение в предаването "Кой говори" по Дарик.

Цената на тока и българската сметка

Себестойността на тока е по-висока от цената, която плащат крайните потребители. "От обществена гледна точка трябва да признаем тъжния факт, че българското електричество струва повече, отколкото плащаме за него в момента и в един момент ще трябва да покрием тази загуба като общество", каза Георги Ганев.

Според Георги Ганев проблемът на родната електроенергетика не е в липсата на експертиза, а в избрания модел на единствен продавач и купувач в системата. "Той е единственият, който купува от производителите и единственият, който продава на крайните потребители с малкия сегмент, който ужким подлежи на свободен достъп. Пазарният модел е този на свободен достъп на трети лица до мрежата: имаме монопол и това е самата мрежа, тя бива капитализирана, финансира се с такси и ДКЕВР определя тези такси. Оттам нататък, ако искам мога да си купя електричество от Северния полюс през търговец, който ще го достави на моето ЕРП и то ще ми го достави вкъщи и ще се състезават търговците кой да ми доставя ток", каза Георги Ганев.

Икономистът допълни, че при либарализация на пазара на ток в дългосрочен план цената на електроенергията пада.

Кризата и изходът от нея

Българската електроенергетика е фалирала, тя не може да си покрива елементарни дългове, каза Георги Ганев, като допълни, че НЕК е в технически фалит.

"Съвсем ясно е, че НЕК е във фалит, тя не може да се обслужва задълженията. В някакъв момент ще трябва да има рекапитализация от страна на държавата на Българския енергиен холдинг и от там на Националната електрическа компания и според мен една част от емисията (нов дълг) е предвидена за това", каза той.

Според Георги Ганев и неговия колега от Института за пазарна икономика Петър Ганев държавата не може да инвестира по-добре от частния сектор, който носи и отговорност освен това за тази инвестиции и "мисли много преди да реже".

Икономистите напомниха, че компаниите в сектора са поискали да се спре с популизма по отношение на системата, което според двамата експерти е ясен знак, че те са готови да седнат и да обсъдят реформи в системата.

"Трябва да спре този долнопробен популизъм, с който натискаме цените на тока надолу само за да сме популярни и да ни харесват хората и да извличаме ясни политически дивиденти от това, за сметка което се декапитализира цялата система, тя е в невъзможност да се възпроизвежда и НЕК е във фалит", каза Георги Ганев.

От думите на двама икономисти стана ясно, че атаката към ЕРП-тата за това, че дължат пари на държавната НЕК не е съвсем коректна, тъй като НЕК дължи на енергийните дружества много повече. "Но никой не иска лиценза на НЕК. Изведнъж се оказа, че когато ЕРП-тата не плащат на НЕК, това е основание за отнемане на лицензите, но когато НЕК не плаща на ЕРП-тата, това не е основание за отнемане на лиценз. Защо? Единствената разлика е, че едното е държавно, а другото - частно", напомниха експертите.

Според Георги Ганев възможен изход от кризата, възникнала между ЕРП-тата и НЕК и в енергийната ни система е Българският енергиен холдинг да рефинансира НЕК, което обаче само по себе си няма да е достатъчно, така че и токът ще трябва да поскъпне.

 

Чуйте целия разговор в предаването "Кой говори" по Дарик