Вигенин: Категорична позиция относно санкции срещу Москва ще ни навреди
Вигенин: Категорична позиция относно санкции срещу Москва ще ни навреди / снимка: БГНЕС, архив

Не си струва България да заема категорична позиция - дали ще наложи или не вето върху евентуално решение на Европейския съвет за икономически санкции срещу Русия, при положение, че може да не се стигне до такива санкции. Това каза в предаването „Седмицата" по Дарик министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

„Ние сме в средата на един процес и всяка категорична заявка в момента ще навреди на страната ни", добави министър Вигенин.

По думите му има немалко страни членки на ЕС, които са изключително скептични по отношение на евентуално налагане на санкции спрямо Русия: „Ние работим активно с тези страни, за да направим така, че ЕС, ако изобщо премине към обсъждане на темата за санкциите, да бъде изключително внимателен. Категоричните заявки вредят на която и да е страна в ЕС, защото това е съюз от 28 страни членки. Поставянето на 27 други страни членки пред свършен факт, ще ни навреди в конкретната ситуация и би създало едно особено отношение към страната ни в други случаи, когато ние ще искаме да се вземат решения".

„Ние имаме своите основания защо не бихме искали да се стигне до санкции. Направили сме анализи и сме запознали с тях нашите партньори. Изложили сме нашите аргументи - защо едни санкции ще навредят повече на нас, отколкото на Русия и защо те няма да доведат до необходимия ефект", добави още външният ни министър.

По думите му санкциите могат да ударят тежко българската икономика.

Нашата позиция не може да не отчита това, че Русия е вторият по големина икономически фактор в нашата икономика, както и че ние имаме исторически връзки с Русия, каза още министър Вигенин.

„В сегашната криза трябва да сме по-малко емоционални, повече реалисти и да стъпим на реалностите. В момента България няма откъде да получи сериозни количества газ. Нито има необходимите връзки със съседните страни, нито има количества, които в скоро време биха могли да стигнат до съседни страни, от които ние да получим доставки, които не са от Русия. Каквото и да предприемем и да правим, просто трябва това нещо да го имаме предвид", добави още министър Кристиан Вигенин.