Откриват седем нови метростанции в София през април догодина
Откриват седем нови метростанции в София през април догодина / снимка: Sofia Photo Agency
Откриват седем нови метростанции в София през април догодина
71396
Откриват седем нови метростанции в София през април догодина
  • Откриват седем нови метростанции в София през април догодина

Седем нови метростанции ще бъдат открити през април 2015 година. Те са част от разширението на първия лъч на метрото от Цариградско шосе до Летище София и от Младост 1 до Бизнес парка. На 1 април ще започне и изграждането на метростанция в квартал "Хладилника", която трябва да приключи в началото на 2016 година. Очаква се потокът от пътници по новите линии да е 116 000 души дневно.

Изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев обясни, че първата от новите седем метрогари ще се намира между Дружба 1 и Дружба 2, втората - в Дружба 1, на "Искърско шосе", където ще има и жп спирка, следващата в индустриалната зона, а другата летището, до самия терминал. Тези четири метростанции трябва да бъдат изградени до април догодина. Другите три станции ще са в Младост - между Младост 1 и Бизнес парка, под бул. "Ал. Малинов", като те се строят и също трябва да бъдат завършени след година. Станция на метрото ще се изгражда и в жк "Хладилника", като строителството й ще започне от 1 април тази година и ще приключи през януари 2016 година.

Линиите, които ще бъдат открити през следващата година, са с обща дължина близо 8 километра и са на стойност 116 милиона евро или под 20 милиона евро на километър, което три - четири пъти по-евтино в сравнение с други страни в Европа.

В началото на следващата година ще започне и изграждането на третия лъч на метрото, а строителството трябва да приключи през 2018 година.