Връчват годишните театрални награди Икар
Връчват годишните театрални награди Икар / БГНЕС, архив
Връчват годишните театрални награди "Икар"
71357
Връчват годишните театрални награди "Икар"
  • Връчват годишните театрални награди "Икар"

В Международния ден на театъра тази вечер по традиция Съюзът на артистите в България ще връчи наградите "Икар" 2014 на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов". Призовете на Съюза на артистите в България се връчват в 16 категории, сред които за цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура. Актьорът Стефан Мавродиев ще получи тази година специалната награда за изключителен творчески принос, която се присъжда от Управителния съвет на съюза. Председателят на съюза Христо Мутафчиев ще връчи специално отличие за чест и достойнство и на Михаил Хаджиилийков.

Актьорите Владимир Пенев, Стоян Радев и Иван Бърнев ще си оспорват отличието за водеща мъжка роля в театрална постановка.

За "Икар" за главна женска роля ще се състезават Лилия Маравиля за "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич на Недялко Делчев в Театър "София", Жорета Николова за "Морски пейзаж" от Едуард Олби на Петър Денчев в Народния театър и Дария Симеонова за "Презрението".

За дебют са номинирани актьорите Гергана Змийчарова за Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир на Петринел Гочев в Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово, Красимир Василев за Асенчо във "Възвишение", Тея Сугарева за режисурата на "Робин" от Анна Топалджикова в Камерен театър "Възраждане", както и Явор Веселинов за режисурата на "Малки ритуали за сбогуване" от Оля Стоянова в Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград.

Претендентите за "Икар" в категорията за режисура са Иван Добчев за "Възвишение" по романа на Милен Русков в Пловдивския театър, Лилия Абаджиева за "Скъперникът" по Молиер в Малък градски театър "Зад канала" и Крис Шарков за "Презрението" по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия като продукция на Театралната работилница "Сфумато".