Русе посреща новия митрополит на 4 април
Русе посреща новия митрополит на 4 април / netinfo

Новоизбраният русенски митрополит ще пристига в града след малко повече от седмица тържествата по посрещането ще се проведат на 5 и 6 април. Програмата за посрещането и тържествените богослужения ще бъде публикувана допълнително.

Стобийският епископ Наум беше избран за Русенски митрополит с пълно единодушие.

Митрополитският избор се състоя в неделя в столичния параклис на Светия Синод.

На проведения миналата неделя Епархийски избор в Русе епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия русенски митрополит, а сега - Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит - Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, както и Тивериополски епископ Тихон, за когото гласуваха 15 избиратели. От Светия Синод съобщиха, че постъпили жалби по провеждането на избора няма, което предполага изборът да бъде счетен от Светия Синод за валиден.

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски". На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. ап. Петър и Павел" в с. Златар, Шуменска духовна околия. На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично" във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „Св. Параскева" във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий", като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция. От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм „Св. архангел Михаил" във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски". На 17 март 2007 г. в храм „Св. Александър Невски" е хиротонисан с титлата Стобийски епископ. От 2010 г. е освободен от председателството в "Св. Александър Невски", за да бъде назначен там еп. Тихон. Задълженията си на главен секретар а Св. Синод изпълнява и до днес.