Отпускат до $ 175 000 за всеки от загиналите в малайзийския полет
Отпускат до $ 175 000 за всеки от загиналите в малайзийския полет / снимка: БГНЕС

Роднините на пътниците от злополучния полет MN370 от Куала Лумпур за Пекин ще получат до 175 хиляди щатски долара, дори да не бъдат открити отломките на самолета. Това заяви пред агенция Блумбърг адвокатът Робърт Хедрик.

Компанията "Малейжа еърлайнс", чийто самолет изчезна на 8 март с 239 пътници и екипаж, е длъжна да заплати обезщетение, дори да не бъде установена причината за катастрофата, казва Хедрик, позовавайки се на Монреалската международна конвенция от 1999 година.

Роднините на жертвите на трагедията получиха право да предяват искове в понеделник, когато Малайзия официално обяви, че самолетът се е разбил и е изчезнал във водите на Индийския океан, югозападно от австралийското крайбрежие. Именно в този район, на 2500 километра от Пърт, днес започнаха да пристигат самолети и кораби, които ще участват в издирването.

Според австралийската служба за морска безопасност в днешните операции ще вземат участие седем военни и пет граждански самолета, както и корабът "Съксес" на австралийските военноморски сили и китайският ледоразбивач "Сюелун", уточнява БГНЕС.

Търсенето на останките на самолета на дълбочина 7 км може да отнеме години, както показва практиката. В случая с френския Еърбъс, изчезнал във водите на Атлантическия океан през 2009 година, останките бяха открити едва през 2011 година.