3352 ученици заминали за чужбина през първия срок
3352 ученици заминали за чужбина през първия срок / снимка: MorgueFile.com

3352 деца са напуснали българските училища само през първия учебен срок на тази учебна година.

Това обяви на изнесено заседание на Парламентарната комисия по образование в Разград заместник-министър Атанаска Тенева.

„На първо място сме в Европа по ранно напускане на училище", допълни председателят на комисията Ваня Добрева.

Тя призова за обновяване на регистрите на отпадналите ученици.

„В Европа училище напускат на 17,5 години, а в България - на 14 години, на първо място сме по ранно отпадане от училище. Образователен, социален, а и статистически е проблемът", коментира заместник-министърът.

От тръгналите на 15 септември на училище 714 343 деца към момента 3352 са в чужбина, 1915 са преминали в друга форма на обучение. Заради отсъствия са отпаднали 543, заради слаб успех - 15, а по социални и семейни причини - 1054.

За разминаванията между броя на родените и броя на тръгналите на училище пример даде и директорът на училището в разградското село Раковски Елка Неделчева.

Депутатът от Разградски регион Татяна Буруджиева пък призова към стимулиране на педагозите, които се занимават с деца билингви.

Другият разградски представител в комисията - Хами Хамиев от ДПС, пък допълни, че в света 66% от децата са билингви и съвременната педагогика счита, че доброто овладяване на официалния език преминава през добро владеене на майчиния език - писмено и говоримо.