Русия обяви военния си контрол в Крим
Русия обяви военния си контрол в Крим / снимки: Guliver/Getty Images

Русия обяви в събота, че Крим е вече част от нейния район на военен контрол, след като през деня нейни военни завзеха военновъздушната база Белбек като при атаката бе ранен един от украинските войници, а по-рано през деня бе овладян и контролът върху единствената украинска подводница на полуострова, съобщава mediapool.bg.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че руският флаг се вее над 147 военни обекта, които преди това са били украински. Руският Черноморски флот досега е поел контрола над 54 от 67 украински военни плавателни съдове в кримски пристанища. Министерството добавя, че по-малко от 2000 от общо над 18 000 украински военнослужещи искат да напуснат Крим, предаде ДПА. Украинската гранична служба обаче затворила границата за Крим, твърди представител на Кримския федерален окръг. Според него цента е да се провокира напрежение.

Около 200 проруски демонстранти пък щурмуваха украинска военновъздушна база в западен Крим. Невъоръжената тълпа нахлула в базата и започнала да чупи прозорците, докато украинските военнослужещи се барикадирали в помещенията и хвърляли бомби сълзотворен газ срещу протестиращите, предаде Ройтерс.

АФП съобщи, че руски сили са взели контрола над единствената украинска подводница в Крим „Запорожие” и са издигнали руския флаг на плавателния съд. Подводницата вече е част от руския черноморски флот, е заявил говорител на руските сили в района.

Лидерът на партия УДАР и кандидат за президент на Украйна Виталий Кличко предупреди, че амбициите на Русия и президента Путин не спират с присъединяването на Крим. В интервю за СНН Кличко подчерта, че Москва се стреми към контрол над цяла Украйна: Основната цел на Русия не е Крим. Основната цел е столицата на Украйна Киев и контрол над цяла Украйна. Защото знаем, че руснаците имат идея да възстановят руската империя. Но без Украйна е невъзможно да го осъществят, каза Кличко.

Лидерът на партия „Отечество” („Баткивщина”) и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова късно вечерта в петък украинските войски в Крим да се задържат на полуострова поне още три-четири дни, тъй като „са нужни сега, за да защитим южните и източните си граници.

Командващият флота Сергей Хайдук опроверга твърденията, че изтегля силите си от Крим. Част от тях вече минаха на руска страна. Други са все още под обсада. Блокадата започна в началото на месеца, когато властите в Симферопол се обявиха срещу Киев.

Междувременно стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ) ще изпрати мисия от наблюдатели в Украйна, които ще са таз за половин година. Към мисията ще се присъедини и Русия, но обявявайки, че няма да допусне представителите на организацията до Крим и Севастопол, които вече са част от Русия. Това отразява новата политико-правна реалност, съобщи Министерство на външните работи на Русия, цитирано от РИА Новости.

Решението за мисия на ОССЕ в Украйна все пак слага край на поредица неудачни преговори да се договори изпращането на наблюдатели, които да спомогнат за свалянето на напрежението в обхваната от най-острата си политико-икономическа криза бивша съветска република.

В състава на мисията, чиято щаб ще е в Киев, ще влязат 100 граждански наблюдатели, а на по-късен етап към тях ще се присъединят още 400 души. Те ще работят в девет града, включително Донецк, който е най-големият град в Украйна с преобладаващо руско говорящо население.

От руска страна стана ясно още, че се запазва правото на „огледални санкции срещу САЩ, както и на адекватен отговор на допълнителните санкции на ЕС срещу нея”, след като в петък Бюксел разшири черния си списък с руски граждани, на които е забранено да влизат в ЕС и са замразени банковите им авоари в Европа. Сред тях са вицепремиерът Дмитрий Рогозин, председателят на Съвета на федерацията - горната камара на парламента на Русия - Валентина Матвиенко, председателят на Държавната Дума - долната камара - Сергей Наришкин, съветникът на президента Путин Владислав Сурков и др.


Русия обяви военния си контрол в Крим
netinfo

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич определи решеението за допълнителни санкции като откъснато от реалността и призова двете страни „да се върнат на прагматичната почва на сътрудничеството”, отговарящо на техните интереси.

Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков коментира, че „ние ще реагираме всеки път”, предаде Ройтерс. „Реагирахме на първите санкции, сега ще реагираме и на настоящите - естествено. Те без реакция няма да останат. Всеки път ще реагираме огледално”, каза Песков

Той обяви още, че руската държава ще застане зад гърба на всеки от физическите и юридическите лица, които са потърпевши от санкциите на САЩ и ЕС. В отговор на заплахата на САЩ за разшири санкциите си и върху ключови за руската икономика сектора Песков каза, че „засега ние не разбираме за какво стана дума”.