Борисов и Местан пиха по кафе в Кърджали (СНИМКИ)
Борисов и Местан пиха по кафе в Кърджали (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС

Кафето, което изпиха днес заедно в Кърджали лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан, сближи позициите на двете политически централи най-малко по три позиции - оценката за възродителния процес като цели и методи, проблема със сформирането на ЦИК след указа на президента Плевнелиев и темата за езика и стила на кампанията за избор на евродепутати.

Темата за възродителния процес бе наложена от лидера на ДПС Лютви Местан, като повод за това бе изказване на Бойко Борисов преди пет години, в което той оправда целите на възродителния процес, но не одобри методите му.

Възродителният процес и като цели, и като метод, и като средства, е осъден отдавна от всички. Както ГЕРБ има претенции, че много български мюсюлмани са наши кметове, общински съветници и членове, така и ДПС има. И тези хора не бива да бъдат мачкани и противопоставяни, а точно обратното - да живеят в мир и в съгласие”, коментира след срещата Борисов.

По думите му срещата му с Местан в Кърджали е станала добър знак за всички граждани на България, че над политиката трябва да стои стабилността и етническата толерантност.

„Темата за етническия мир не е въпрос само на думи. Етническият мир трябва да се осмисли като нещо, което стои над всякакви партийни различия и пристрастия”, коментира Лютви Местан, удовлетворен от казаното от Борисов по повод целите и методите на възродителния процес.

„В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт”, коментира Борисов след приключилата среща.

Той изрично подчерта за онези, които биха спекулирали, че няма да се прави коалиция, нито ГЕРБ е по-малко опозиция. „Никаква друга политическа тема не е обсъждана, освен тази за „възродителния процес” като метод, средства и начин е осъден от всички. Както в ГЕРБ има много мюсюлмани и мохамедани в редиците си, така и в ДПС има християни. И тези хора не бива да бъдат мачкани и противопоставяни, а напротив, да живеят в мир и съгласие”, заяви Борисов.

Борисов и Местан пиха по кафе в Кърджали (СНИМКИ)
netinfo

Той определи днешната си неформална среща с лидера на ДПС като добър знак за всички български граждани за това, че над политиката стои стабилност и етническа толерантност.

„Аз пия турско кафе, Местан плати сметката, но не приемам никакви спекулации за някакви политически споразумения, за бъдещи коалиционни планове, освен да демонстрираме на гражданите на Кърджали и на цяла България, че политиката е важна, но стабилността и толерантността трябва да стоят над всичко”, предупреди Борисов.

Борисов и Местан пиха по кафе в Кърджали (СНИМКИ)
netinfo

По време на срещата между двамата лидери, те са се разбрали да се опитат да постигнат съгласие по сформирането на ЦИК на срещата с лидерите на парламентарно представените политически сили при президента Росен Плевнелиев, насрочена за понеделник.

Според Бойко Борисов, на ГЕРБ като на най-голяма политическа сила в парламента, се полага заместник-председателското място. Според Лютви Местан обаче ДПС е ощетено от указа на президента, приравнявайки квотата му с тази на „Атака”.

„Дали е допустимо ДПС и „Атака” да бъдат изравнени като представителства в ЦИК. Срещу един депутат от БСП ГЕРБ имат 1,15 депутати, докато срещу един депутат от Атака, ДПС имат 1,57 депутати. Затова е недопустимо ДПС да бъде приравнено до Атака. Затова казвам, че указа на президента е противозаконен и откровено дискриминационен спрямо ДПС”, коментира Местан.

По отношение на езика и стила на предстоящата кампания за европарламент и двамата лидери призоваха тя да се води на коректен и толерантен език, така че да не се допуска вътрешно-политическите различия и дрязги да погълнат европейската тематика.

„Негативната кампания отблъсква избирателите, всички партии имаме интерес от позитивна такава, а ДПС разчита на много висока избирателна активност”, посочи Местан. „Ако президентът коригира указа си и принципа на разпределението на квотите, всички 36 депутати от ДПС ще подкрепят номинирания от ГЕРБ зам.-председател на ЦИК”, увери Местан.

Борисов и Местан пиха по кафе в Кърджали (СНИМКИ)
netinfo

Борисов и Местан пиха по кафе в Кърджали (СНИМКИ)
netinfo