ЕС се въздържа от икономически санкции срещу Русия
ЕС се въздържа от икономически санкции срещу Русия / снимка: Guliver/Getty Images

Европейският съюз не постигна съгласие за налагане на икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим от Москва, само замрази активите и наложи забрана за пътуване на още 12 руснаци и украинци, предадоха световните агенции. С това броят на лицата, влизащи в списъка със санкции на ЕС във връзка с украинската криза, достига 33-ма души.

"Засега ЕС не е съгласувал целенасочени икономически санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна", оповести председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на пресконференция след срещата на европейските лидери в Брюксел. „Вече работим върху това. Разглеждаме различни сфери, които могат да имат трайни последствия за отношенията между ЕС и Русия. Това е широк спектър от икономическата сфера. Засега не можем да вземем решение за конкретни мерки. Това зависи от ситуацията. Сега новината е в това, че страните членки ни дадоха силен мандат за създаването на тези възможни целенасочени мерки", каза Барозу.

По време на срещата си на върха лидерите на ЕС са поискали от Еврокомисията да разработи до юни план за действие за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия. В проектодекларация се казва, че: "Европейският съвет възлага на Европейската комисия да извърши задълбочен анализ и да представи до юни всеобхватен план за намаляване на външната енергийна зависимост на ЕС и особено на най-силно енергийно зависимите държави".

В момента доставките от Русия покриват около 60% от нуждите на ЕС от нефт и газ. Това е втори подобен опит на ЕС за последните 10 години. Първият беше през 2006 г. след първата газова криза между Русия и Украйна.

Освен това ЕС отмени провеждането на срещата на върха Русия-ЕС, насрочена за 3 юни, съобщи от своя страна председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„Отменихме следващата среща на върха Русия-ЕС, освен това странните членки отменят двустранните срещи", каза Ромпой след края на първия ден на срещата на лидерите на европейските страни.