Държавният архив с дигитална изложба за празника на В. Търново
Държавният архив с дигитална изложба за празника на В. Търново / DarikNews.bg, архив

Държавният архив във Велико Търново подготви и предостави богат снимков материал, който представя важни документи, свързани с историята на празника на старата столица – 22-ри март. Документите са част от дигитална изложба, която може да се види на два сайта в интернет: www.vt2019.eu и www.veliko-tarnovo.bg, както и на видеостената пред сградата на Община Велико Търново.

Сред документите са протокол от Градско общинско управление от 1924 г., с който се приема за официален празник  на града  22-ри март. Показана е и програма за предстоящото честване през 1942 г., на която са изписани имената на благодетелите на града, както и фотоси на старо Търново с емблематични сгради и местности.

Снимките от края на 19-ти век и документи от началото на 20-ти век са особено интересни и атрактивни и представят малко известни факти от новата история на Велико Търново, както и уникални снимки на града и ландшафта от онова време.

Изложбата представлява важна част и от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, показвайки европейските влияния и тенденции в Търновската култура и архитектура.