Кога и защо са започнали да се бръснат мъжете?
Кога и защо са започнали да се бръснат мъжете? / Thinkstock/Getty Images

Кога и защо хората са започнали да се бръснат? Какво е предизвикало това им желание и какви са били първите инструменти за това, ако е имало други преди бръснача?

Тази работа с бръсненето е много особена, понеже брадата е символ на мъжественост във всяка култура. Но от друга страна личната хигиена и естетиката изискват известно поддържане на брадата. Предполага се, няма как да сме сигурни, че бръсненето става сравнително по-масова практика около 4000 години преди Христа. От тогава датират медни сечива, които са били използвани за това и са открити в египетски гробници. Археолозите са откривали мидени черупки, специално пригодени за бръснене и от доста по-ранни епохи, но еволюцията на остриетата за премахване на лицево окосмяване показва, че четвъртото хилядолетие преди Христа бележи истинското начало.

Какво е дало това начало е трудно да се каже, понеже няма как да говорим за едно единствено начало. Вероятно причините са културно-естетически и както казахме - хигиенни. На по-топъл климат брадите пречат, неудобство са. Но това не означава директно, че трябва да се бръснат.

Друга възможна причина е практичността по време на бой. Поне Александър Македонски е посочвал тази причина. Той е държал войниците му да бъдат гладко избръснати, защото брадата дава предимство на врага. Може да те хване за нея и така ставаш уязвим. Не се представяйте обаче армията на Александър напълно бръсната. Тук става въпрос за отказа от големи бради. Самият Александър се е бръснел гладко, но в елинската традиция това съвсем не е задължително. Напротив, брадата там е символ на мъдрост и зрялост. Голобради са само хлапетата.

Модата в Рим пък налага сравнително късно гладките лица. Бръсненето обаче е било само един от методите за премахване на брадата. Другите варианти са били отскубването й косъм по косъм, колкото и да ви е странно, Гай Юлий Цезар се е подлагал именно на такава процедура, или пък търкането със специален камък, който действа като полиращ инструмент.

Но дори в антична Гърция, Рим или Египет бръсненето не е било общо задължение, а въпрос на избор. Определени прослойки са намирали за модно да махат брадите си, но други просто са ги оформяли по определен начин, който не знаем как точно се вписва в идеята за историята на бръсненето.

Може би би трябвало да има специална Питанка за историята на оформянето на брадите.

В един момент, разбира се, бръсненето става символ на цивилизованост, но дори и тогава нещата не са еднозначни. Така или иначе и преди 4000 години нещата не са били по-различни отколкото сега. Който иска да си пуска брада, да си пуска, който не ще - да се бръсне, най-добре с бръснач. Но ако предпочита да отскубва брадата си или пък мидените черупки са неговата страст - моля, свободен е.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук