Лавров „плаши по телефона Кери с ответни санкции
Лавров „плаши по телефона Кери с ответни санкции / снимка: БГНЕС

Размяна на взаимни заплахи със санкции между Запада и Русия започна във вторник, след като руският президент Владимир Путин подписа споразумението за присъединяване на Крим към Руската федерация.

„Въведените от САЩ и ЕС санкции са абсолютно недопустими и няма да останат без последствия", e заявил руският външен министър Сергей Лавров на държавния секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор, състоял се по инициатива на САЩ, както гласи съобщение на руското Външно министерство.

Заради решението на Крим да се присъедини към Русия, вчера САЩ и ЕС наложиха санкции срещу 21 руски и украински високопоставени служители, сред които е вицепремиерът Дмитрий Рогозин. Подобни мерки са без прецедент в отношенията между ЕС и Русия след разпадането на СССР през 1991 г.

Междувременно Белият дом съобщи допълнителна информация за вчерашния телефонен разговор между американския президент Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел, посветен на Украйна. Двамата лидери са се договорили да изтъкнат пред руския президент Владимир Путин, че има възможност кризата да бъде решена по дипломатически път, предаде Ройтерс. Обама и Меркел са се съгласили, че е жизненоважно в Източна Украйна незабавно да бъдат изпратени международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Обединените нации. Украинският премиер изрази опасения, че след присъединяването на Крим Русия може да реши да влезе в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди анексирането от Русия на украинската област Крим и заяви, че Москва е поела по "опасен път", предаде Ройтерс. "Осъждам обявените от президента Путин нови закони, включващи Крим в състава на Руската федерация", се казва в изявление на Расмусен. "Русия пренебрегна всички призиви да се откаже от намеренията си и да спазва международното право, тя продължава по опасен път . . . Не може да има оправдание за продължаването на този курс, който може единствено да засили международната изолация на Русия. Анексирането на Крим е незаконно и погрешно и съюзниците от НАТО няма да го признаят", се казва в изявлението на Расмусен.

От своя страна министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви, че Токио обмисля приемането на нови мерки срещу Русия. „Това нарушава единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и ние го осъждаме", е казал премиерът по време на дебат в бюджетната комисия на горната камара на японския парламент.