Скок на руските туристи в България
Скок на руските туристи в България / netinfo

През изминалата година с 4.1% се е увеличил туристопотокът от руски туристи у нас спрямо 2012 г., но само за месец януари отчитаме ръст от 15%. Това показва, че гостите ни от Русия все повече оценяват разнообразието на климата, туристическите атракции и продукти, които предлага страната ни, отчете заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по време на туристическото изложение "Интурмаркет" в Москва.

Положителните данни от месец януари показват също, че за руските туристи България не е само топло море, а и желана ски дестинация. Страната ни е 4-та в класацията на зимните дестинации в Европа.

Ключов въпрос за осигуряването на по-голям поток от руски туристи, желаещи да посетят България, са транспортните и най-вече самолетните връзки. Има голямо желание от руски компании, които обслужват групи от вътрешността, да им бъде предоставена възможност за директни полети до летищата по Черноморието и в градовете София и Пловдив. По този въпрос руските колеги са изключително активни и очакват отговор от България, допълни зам.-министърът.

По думите на Бранимир Ботев България се очертава с възходящ тренд в сектор туризъм. Тази индустрия е структуропределяща за икономиката на страната ни, генерирайки 13,6% от БВП и над 3 млрд. евро директен приход.

През 2013 г. над 7 милиона туристи са посетили България, като 10% от тях са от Русия. През последната година имаме ръст на туристи от Турция с 17% по българското Черноморие и 60% в българските ски курорти. Цялостното увеличение на туристопотока у нас надхвърля 2,5 пъти средния в Европа. Бранимир Ботев изрази увереност, че този възходящ тренд ще продължава.

Заместник-министърът с ресор туризъм открои три допълнителни туристически продукта, които се радват на голям интерес от чуждестранните туристи – вино и гурме турове, голфигрищата в страната ни, както и рехабилитацията и профилактиката на базата на минерални води.