Обвинени за радикален ислям: Делото е репресивно и дискриминационно
Обвинени за радикален ислям: Делото е репресивно и дискриминационно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обвиняеми по делото за проповядване на радикален ислям поискаха да бъдат оправдани.

Това заявиха пред Пазарджишкия окръжен съд обвинените в разпространение на антидемократична идеология, които днес съдът изслуша в рамките на поредното заседание по делото при процедурата по правото им на лична защита.

Подсъдимите в процеса заявиха, че желаят да получат справедливост и оправдателни присъди, тъй като не са виновни и не са извършили престъпление.

Обвиняемият Мохамех Камбер посочи, че освен в Главно мюфтийство не е участвал в други организации. Другият обвиняем Юсуф Горелски заяви, че няма доказателства за негово членство и участие в каквато и да било организация. Съпругата на Горелски, Найме, която също е обвинени, обясни, че е невинна и делото е обида за мюсюлманите.

Според Али Хайредин пък делото е грубо вмешателство в религията на мюсюлманите и нарушаване на законите. Последен от правото на лична защита се възползва Али Ходжа. Той призова съда всички обвинени да бъдат признати за невинни.

Според него делото е „дълбоко недемократично, репресивно и дискриминационно". Али Ходжа каза също, че това дело „ни връща повече от 25 години назад".

„Никой не укорява обвиняемите по делото за разпространение на антидемократична идеология за личната им вяра и религиозни убеждения, а за това, че проповядват система от идеи, накърняващи правата на другите мюсюлмани и налагат противодействие на трайните демократични принципи в републиката".

Това заяви пред Окръжния съд в Пазарджик прокурорът по делото Недялка Попова. В правото си на реплика след изслушването на 13-те обвиняеми прокурор Попова обясни, че дейността на подсъдимите не е индивидуална, а планова и организирана.

Позовавайки се на експертизите, тя припомним, че те изповядват уахабитски селяфизъм, а този вид ислям е придобил подчертано политически характер.

„Проповядването на подсъдимите влиза в разрез със светския характер на държавата ни", каза още Попова и допълни, че същите претендират за гарантиране на личните им права и свободи, но в същото време не признават такива за другите граждани.

Пред съда прокурор Попова заяви, че официалната дейност на обвиняемите като имами е спомагала за прокарването на идеите на нелегалната организация, в която са членували. Също така те са обвинени в това, че не признават правото на другите да изповядват друг вид ислям, освен този, който смятат за правилен.

Прокурорът подчерта в заключение, че процесът в Пазарджик не е срещу мюсюлманската общност, а срещу отделни лица за конкретни техни деяния.

Окръжният съд в Пазарджик ще се произнесе с присъди по делото за разпространение на радикален ислям тази сряда.

Днес прокуратурата потвърди поисканите присъди за 13-те обвиняеми мюсюлмански духовници. Те са една ефективна за Ахмед Ахмед , условни за Саид Мутлу и Абдулах Салих и 10 административни наказания за останалите подсъдими.

В заключителните си реплики подсъдимите настояха съдът да ги признае за невинни и определиха процеса като скалъпен, поръчков и целящ да създаде разделение между общностите в страната.

Последното заседание по делото е насрочено за 19 март от 14.00 часа.