Появяват се все повече версии за изчезването на малайзийския самолет
Появяват се все повече версии за изчезването на малайзийския самолет / снимка: БГНЕС

Безследно изчезналият полет MH370 на малайзийските авиолинии може да е продължил да лети цели пет часа, след като изчезна от радарите, съобщава Би Би Си. Смята се, че машината е продължила автоматично да изпращала сигнали до сателитна система много след загубата на контакт.

Ако хипотезата се окаже вярна, „Боинг"-ът може да е на над 1600 километра от мястото, където в момента го търсят. Нов американски екип също беше изпратен в Индийския океан, след като дни наред кораби, самолети и хеликоптери не могат да намерят останките на авиолайнера, предава bTV.

Полет MH370 изчезна в събота с 239 души на борда по пътя от Пекин към Куала Лумпур. 153-ма от пасажерите са китайци.

Американски представители вече коментираха неофициално, че машината е била в контакт със сателитната система много, след като е изчезнала от радара. Тази информация получи потвърждение от компанията Inmarsat, която управлява сателитната система, с която самолетът е свързан.

Според запознати, сигналът не би могъл да идва от останки в морето т.е. самолетът е летял и е бил в изправност.

Засилват се и спекулациите, че изчезналият малайзийски самолет може да е станал жертва на въздушни пирати. Според анонимни източници на агенция Ройтерс, машината е била засечена от военни радари да лети с часове в друг въздушен коридор - с неработещи предаватели. „Бойнг"-ът е летял в посока Андаманските острови в Индийския океан.

„Ако всички комуникационни системи са прекъснати, тогава самолетът може да освободи горивото си, да освободи багажното и да се приводни. Но без предавателите, не могат да повикат помощ. Дори и да се намират в Индийския океан, не съм сигурен, че ще можем да ги открием", коментира авиоекспертът Алън Лау.

Възможно е въздушни пирати - опитни летци да са превзели контрола над самолета и да са изключили предавателите. Засега няма версия какви биха били мотивите за подобно престъпление, нито къде е възможно да е кацнала машината.
Близо 60 кораба и 50 самолета от 13 държави непрекъснато разширяват периметъра за издирване на евентуални останки от самолета.