Операцията в Лясковец е трагедия за МВР, но е успех за обществото
Операцията в Лясковец е трагедия за МВР, но е успех за обществото / снимки: БГНЕС
Операцията в Лясковец е трагедия за МВР
71061
Операцията в Лясковец е трагедия за МВР
  • Операцията в Лясковец е трагедия за МВР

Операцията в Лясковец е успешна за обществото и трагедия за МВР. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му полицаят Емил Шарков, който загина, се е опитвал да осигури изтеглянето на останалата част от екипа. Той е улучен в главата от куршум, преминал между каската и щита му.

Светлозар Лазаров изказа съболезнования на семейството на загиналия полицай. Той посочи, че освен колеги, двамата са били и лични приятели.

Главният секретар на МВР съобщи, че случаят с Петко Савов датира от 2011 г., когато мъжът се връща от гурбет в чужбина и малко след това се барикадира в дома си.  Известно е, че Савов е работел за кратко в оръжеен завод, откъдето имал и добри познания и възможност да се снабди с оръжие.

След неуспехите в работата и личния си живот обаче, мъжът се затваря в апартамента си в центъра на Лясковец, където живее заедно с майка си. През последните години той не е напускал дома си.

Петко Савов започва да подава множество сигнали в полицията, в които се оплаква както от децата в училището, което се намира в непосредствена близост до дома му, така и срещу съседи, които според по думите му му пречат да живее спокойно. Сигналите той не е подавал лично, а посредством майка си.

През 2011 г. има искане на прокуратурата мъжът да бъде принудително отведен в лечебно заведение заради психичното си състояние. Това становище на прокуратурата е на базата на достатъчно събрани доказателства и сигнали от негови съседи, които свидетелстват, че той няма никакво желание за интегритет в обществото, враждебен е и е склонен към агресивни и необмислени прояви.

Тогава органите на реда фокусират вниманието си върху Савов. По случая започват да работят и специалисти в Института по психология на МВР. Експертите потвърждават, че мъжът няма склонност да общува и да се изразява, агресивен и импулсивен е.

Операцията в Лясковец е трагедия за МВР но е успех за обществото
netinfo

През март 2012 г. МВР подготвя операция Петко Савов да бъде иззет оръжейният му арсенал, за който имало данни, че съхранява в дома си. Мъжът е имал разрешение за притежаване на оръжие от 1999 г., което обаче изтича през 2011 г.

Намеренията на полицията са оръжията му да бъдат иззети принудително и мъжът да бъде арестуван. Непосредствено преди да бъде извършена акцията обаче, постъпва забрана за действия от главния секретар на МВР Калин Георгиев заради опасността от провеждането им. Лазаров обаче отказа да коментира действията на предшественика си и беше категоричен, че не иска да политизира въпроса.

В началото на 2014 г. Савов системно започва да подава жалби, в които се оплаква за непрестанен тормоз от страна на учениците. В тях казва, че ако още веднъж в близост до дома си забележи ученици ще излезе с пушката навън и сам ще вземе мерки. На 7 март при разработване на стратегия, профилът е окачествен като с враждебни нагласи, нестабилен. Имаме становище, че с лицето преговори не могат да се водят, не биха дали резултат, напротив биха отключили агресия, поясни Лазаров.

„Ако оставката ми реши някои въпрос ще си я подам. Аз си поех отговорността и след възникване на инцидента отидох на място, операцията продължи и приключи без да пострадат мирни граждани, каза още главният секретар в отговор на въпрос”, казя още главният секретар на МВР.

Кървава драма се разигра в петък в Лясковец, където 53-годишният Петко Савов застреля един полицай и рани трима други.

Мъжът е с психични отклонения и е отправил заплахи срещу учениците, които са посещавали училището срещу неговия дом. Савов е заявил, че притежава огнестрелно оръжие и ще го използва срещу децата.