Варненски топбарман ще атакува Гинес с 2014 коктейла
Варненски топбарман ще атакува Гинес с 2014 коктейла / Пенчо Пенчев

Варненски барман ще атакува „Гинес” с най-много коктейли в света. Шефът на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев днес ще направи опит да подобри отнетия му през 2013 година световен рекорд за най-много предлагани коктейли.

В рамките на 24 часа 47-годишният Пенчев и други петима бармани ще въртят шейкъра, като възнамеряват да направят 2014 коктейла. Сред тях и един от най-добрите бармани в света в момента - двукратният световен шампион в класическия стил Васил Колев, също варненец.

Изчислено е, че за направата на всеки коктейл ще са необходими 46 секунди. Най-много питиета ще има с основа ликьор. Сред коктейлите ще има и такива със саке и марсала - подсилено вино с висока концентрация на захар и алкохол.

Демонстрацията ще започне в 10,30 часа в клуб на ул. „Драгоман" 25 и ще продължи до събота сутринта. Миксирането на напитките ще се извършва пред жури на „Гинес – световни рекорди”, което за първи път идва във Варна да регистрира постижението.

Историята на рекорда започва през 2002 година във Варна, когато Пенчо Пенчев успява да миксира общо 974 коктейла. Два пъти след това призът му е отнеман. Първия път е през 2004 година от бар в Рим с 1001 коктейла, но година по-късно той си връща рекорда. През 2012 година Пенчев подобрява собственото си постижение с 1244 коктейла, но рекордът е счупен  през юни 2013 година от бар в столицата на Шри Ланка – Коломбо, с 1501 коктейла.