Избраха трасе за „Хемус”, магистралата ще струва 1.5 млрд. лв.
Избраха трасе за „Хемус”, магистралата ще струва 1.5 млрд. лв. / снимка: Министерство на регионалното развитие

Довършването на магистрала „Хемус” ще струва 1.5 млрд. лв. без ДДС и строителството може да започне най-рано през 2016 г., ако има финансиране. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която представи проучване на 4 алтернативи за трасета. От тях е предпочетен вариантът, при който аутобанът е на равно разстояние между Плевен и Ловеч. Преимуществото му е едновременното обслужване на максимален брой населени места и съкратеното време за пътуване.

Оставащата за доизграждане част от „Хемус” условно е разделена на 8 участъка, които да се възлагат за проектиране и строителство. Самите участъци са групирани в 3 приоритетни етапа: от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч (около 60 км), до Велико Търново (около 85 км) и до Белокопитово (около 110 км).

Търговете за проектиране на първия етап вече са обявени, а до няколко месеца предстои да стартира процедурата и за следващия. „Подготовката на проекта върви по план и целта е през 2016 г. да имаме готовност да започнат строителни работи, ако е осигурено финансиране.”, коментира Терзиева. На този етап към магистралата няма интерес от страна на частен партньор, защото няма достатъчен трафик.