От Здравната каса настояват за спешна среща с Орешарски заради очаквания дефицит
От Здравната каса настояват за спешна среща с Орешарски заради очаквания дефицит / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От Здравната каса настояват за спешна среща с Орешарски заради очаквания дефицит
71016
От Здравната каса настояват за спешна среща с Орешарски заради очаквания дефицит
  • От Здравната каса настояват за спешна среща с Орешарски заради очаквания дефицит

Между 150 млн. лв. и 300 млн. лева се очаква да не достигнат на Здравната каса да се разплати с болниците тази година, изчисли Надзорният съвет на финансовата институция на свое заседание. Заради тези си опасения членовете на съвета поискаха спешна среща с премиера Пламен Орешарски и със здравния министър д-р Таня Андреева, на която да бъде обсъден очакваният дефицит на Здравната каса и да бъде потърсено решение за преодоляването му.

Синдикалният представител в надзора д-р Иван Кокалов обаче увери, че намаление на болничните бюджети, като една от мерките за икономисване на средства, изобщо не се обсъжда.

Според д-р Иван Кокалов причините за големия недостиг на средства в Здравната каса тази година са основно две: „Не може при гласуван бюджет на Касата след това да има над 80 преписки в здравното министерство за нови лечебни заведения, за такива, които увеличават дейността си. Те резонно са ги подали, но в същото време зад всяка една преписка, която изпълни закона и получи лиценз, трябва да стоят пари. Ние нямаме допълнително пари, трябва да ги намаляваме. Оттам идват дефицитите на болниците. Още повече, че вие знаете, че имаше едни компенсации, едни плащания от тазгодишния бюджет. Покривахме дефицити от миналата година".

Независимо, че с 69 милиона лева от бюджета на касата за 2014-а година бе платено на болниците за миналата година, намаляване на средствата им сега не се обсъжда, допълни специалистът: „Изобщо нямаме намерение да намаляваме бюджети. Да, има дефицити, недостиг на пари, и аз го потвърждавам. Въпросът е колко може допълнителен ресурс да се установи и как този ресурс целесъобразно да се изразходва".

Надзорният съвет на Здравната каса е взел решение за февруари да се плати на болниците до предварително предвидената за месеца сума. Всяко лечебно заведение, което е изхарчило повече от планираното, подлежи на проверка. Ако няма нарушения, допълнителните средства ще бъдат изплатени.