Експерт: Малайзийският самолет може да е бил свален
Експерт: Малайзийският самолет може да е бил свален / снимка: БГНЕС, архив

Вече шести ден светът не знае какво се е случило с малайзийския самолет. През изминалата нощ се появи информация, че Китай е направил снимка от спътник и е открил големи части от по 20 метра. Виетнам обаче отрeчe.

„Черната кутия няма да излъчва сигнал при два случая - ако приземяването е меко или е имало мек удар, например - кацане в океана. Третият вариант е да не са сложили батериите на излъчвателя", обясни за „Здравей, България" по Нова телевизия бившият главен инспектор по безопасността на полетите в ГВА Ангел Борисов. Той бе категоричен, че друг вариант няма.

Експертът сподели също така и впечатлението си, че „Малайзия еърлайнс" са „малко немарлив оператор".

Той подчерта, че всички държави, над които е летял самолетът, са „невралгични пунктове" и не се разбират едни с други:

„Китай с Виетнам е в много лоши отношения. Той трябва да наруши граници, ако не го води диспечерът отдолу и загубят връзката. Самолетът може да навлезе във въздушно пространство на друга държава и както е сред нощ, могат да го свалят като едното нищо", каза експертът.

Ангел Борисов заяви, че не изключва версията самолетът да е бил свален.

„За мен великите сили също премълчават част от ситуацията. Този район е един от най-наблюдаваните. Отгоре са американски, руски, китайски, френски, английски спътници. Всеки сантиметър се наблюдава, а никой нищо не е видял. Ако е имало експлозия на самолета, това няма как да не се види от нито един от тези спътници", коментира експертът.

Източник: NovaNews.bg