Все още няма следа от изчезналия малайзийски самолет
Все още няма следа от изчезналия малайзийски самолет / снимки: БГНЕС

Продължава издирването на изчезналия Боинг 777.

Малайзия и Виетнам изпратиха самолети над морската зона, където китайски сателит е забелязал три големи плаващи предмета, предава Нова телевизия.

Виетнамските екипи са съобщили пред Ройтерс, че не са открити никакви останки в посочената зона.

Китайски правителствен сайт показа снимки на предполагаеми отломки от изчезналия Боинг на малайзийските авиолинии. На сателитни снимки, направени на 9 март сутринта, се виждат "три плаващи предмета" с различни размери в района, където Боинг 777 е изгубил контакт с диспечерите. Най-голямата от предполагаемите отломки е 24 на 22 метра. Китайската агенция Синхуа посочва и координатите, където са открити тези предмети - в морето южно от Виетнам и източно от Малайзия.

Междувременно стана ясно, че изчезналият самолет може да е продължил полета си в продължение на няколко часа, след като е била загубена връзката с екипажа, съобщи американският вестник The Wall Street Journal.

Позовавайки се на източници, запознати с детайли от разследването на инцидента, изданието съобщи, че самолетът е останал във въздуха още около четири часа след изчезването му от радарите, предава агенция "Фокус".

Специалисти от САЩ предполагат, че пилотът или някой друг човек на борда на самолета може да е изключил транспондерите и да е променил курса, отбелязва още изданието.

Американски служители от националната сигурност обосновават теорията си с автоматично изтеглените и изпратени на земята данни от двигателите Rolls Royce. Според тях Боинг 777 е летял в продължение на часове. Това може да означава, че полетът на малайзийските авиолинии е пътувал стотици километри след последния контакт с въздушния контрол около 1:30 часа през нощта в събота. Това е един час след излитането от Куала Лумпур към Пекин.

Екипите, участващи в търсенето, вече претърсват площ от 27 000 морски мили, това е повече от 90 000 кв. км., от Южнокитайско море до водите на запад от Малайзия. Следователите все още работят над версията за отвличане.

Според тях и ЦРУ връзката с терористичен акт все още не трябва да бъде изключена.

Все още няма следа от изчезналия малайзийски самолет
netinfo