Вигенин: При санкции срещу Русия ще сме сред най-засегнатите
Вигенин: При санкции срещу Русия ще сме сред най-засегнатите / снимка: БГНЕС, архив

„Каквито и да бъдат санкциите върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат".

Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин след изслушване в Комисията по външна политика към парламента за ситуацията в Украйна.

„В момента се правят анализите. Възможните ефекти за нас зависят от това какъв тип санкции ще бъдат възприети, защото има различен обхват и посока. Понеже този дебат все още не се е състоял, не можем към момента да предположим в каква посока ще се насочи дискусията. Каквито и да бъдат тези санкции върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат, така че трябва да имаме предвид това", каза още Вигенин.

„Ако говорим за ефекта на европейските санкции върху Русия за България, това лесно може да бъде изчислено и бихме могли да поискаме съответните компенсации. Това, което е неизвестно обаче, е какъв би бил евентуален руски отговор на такива санкции. Тази неизвестност дава сериозни поводи за притеснение от наша страна", посочи министърът.

Той заяви, че има шанс да се тръгне към справяне с напрежението и конфликта по дипломатически път, преди да се стигне до подобни санкции.

„Всичко друго поставя България в изключително неизгодна позиция. Ние ще бъдем една от няколкото страни, които ще бъдат най-силно засегнати. Знаем и от историята, че всякакви компенсационни механизми не могат на практика да компенсират евентуалните загуби - загубата на пазари, загубата на приходи, евентуално фалиране на български предприятия, които изнасят за руския пазар. Да не говорим, че при едни непропорционални мерки от страна на Русия можем да се окажем в ситуация на нарушено подаване на газ и нефт, което поставя страната в много, много тежка ситуация", обясни той, цитиран от "Фокус".

„Ние ще работим активно за това проблемите да се решат, преди изобщо да се стигне до коментари за тази фаза на санкциите", подчерта Кристиан Вигенин.