Готвят промени в Закона за достъп до информация
Готвят промени в Закона за достъп до информация / снимка: sxc.hu

Кампания за цялостна промяна в законодателството за достъп до информация започна Програма Достъп до информация /ПДИ/. 14 години след приемането на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ част от обществото вече знае правата си, а журналисти, граждани и неправителствени организации активно използват законовите норми. Въпреки направени през 2002, 2007 и 2008 г. промени в закона обаче нормативната база се нуждае от цялостно обновление, за да отговори на необходимостта от по-голяма прозрачност на институциите и по-ефективно участие на гражданското общество в контрола на властта и процесите на вземане на решения, смятат експерти.

Затова до края на годината Програма Достъп до информация ще изготви проект на концепция за изменение на закона. Предложенията за промени ще бъдат насочени към разрешаването на идентифицираните проблеми в пет основни направления: Създаването на независим орган за координиране и контрол на прилагането на ЗДОИ /информационен омбудсман/, систематизиране и прецизиране на ограниченията на достъпа до информация, детайлизиране на задълженията за активно публикуване на информация от институциите, уеднаквяване на работата по електронните заявления и предоставяне на информацията по електронен път и изискване за подпомагане на заявителите.

Ще бъде проучен и опита на страните с най-добро законодателство и независимите органи, които са създадени в тях за контрол по прилагането на закона. Проектът за промени в ЗДОИ ще бъде подложен на обществено обсъждане чрез Интернет и пет срещи с журналисти, НПО, граждани, юристи, политици, бизнесмени и служители в администрацията, които ще се проведат от май до октомври т.г..

Всички получени предложения ще бъдат обобщени в концепция, която ще бъде представена на национална конференция, а крайният резултат ще бъде внесен в парламента. Проектът за промени в законодателството за достъп до информация е финансиран в рамките за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Всеки може да изпрати своите аргументирани предложения и становища за необходими промени в законодателството за достъп до информация на имейл адрес: APIAconsult@aip-bg.org.