Лека нощ е последното съобщение от изчезналия самолет
Лека нощ е последното съобщение от изчезналия самолет / БГНЕС

"Ами, лека нощ", това е последното радио съобщение, изпратено до контролната кула от Боинг 777, който изчезна в събота, съобщи малайзийският посланик в Пекин на среща с близки на китайските пътници на борда на самолета.

Думите били произнесени от един от пилотите в момент, когато Боингът напускал въздушното пространство на Малайзия, за да навлезе във виетнамското въздушно пространство, съобщи посланик Искандар Сарудин, цитиран от в. "Страйтс Таймс" в Сингапур.

Той добави, че "още не е дошло времето" да се разкрие информацията, предадена от военните на гражданските власти, които продължават петдневното издирване.

Посланик Искандар Сарудин защити екипа, след като австралийска телевизия обвини втория пилот, 27-годишния Фарик Абдул Хамид, че е нарушил правилата на гражданската авиация през 2011 година, като пуснал две млади южноафриканки в кокпита на самолета.

Радар на малайзийските военновъздушни сили е проследил неидентифициран радарен сигнал, изчезнал край северозападния щат Пинанг, предаде ДПА. Последно неидентифицираният самолет е забелязан в 2,15 сутринта в събота на 370 км от Пинанг, посочва БТА. Информацията все още се проверява, но накара властите да изпратят екипи в Малакския проток. Маршрутът на самолета, летящ за Пекин, преминава от другата страна на малайзийския полуостров. Там се съсредоточават повечето от усилията по издирването.

Самолетът с 239 души на борда, сред които 153 китайци, изчезна някъде между източната част на Малайзия и южната част на Виетнам. Издирването до момента не дава резултат въпреки мобилизирането на безпрецедентни средства според властите в Куала Лумпур.