Шефката на Фонда за лечение на деца няма да се оттегля
Шефката на Фонда за лечение на деца няма да се оттегля / снимка: Sofia Photo Agency
Шефката на Фонда за лечение на деца няма да се оттегля
70982
Шефката на Фонда за лечение на деца няма да се оттегля
  • Шефката на Фонда за лечение на деца няма да се оттегля

Д-р Ива Станкова няма да се оттегля от поста директор на Фонда за лечение на деца. Това съобщи пред Дарик самата д-р Станкова, като уточни, че на базата на опита, който има, се справя с поверената й институция, която пък от своя страна се е качила на друго ниво в развитието си.

Днес изтича едноседмичният срок, поставен от здравния министър д-р Таня Андреева, в който д-р Станкова трябваше да реши дали ще продължи да бъде начело на фонда или ще се оттегли. Пред нашата медия директорът добави, че очаква да получи защита от страна на ресорния министър.

„Аз съм човек, който носи отговорност, но също така и човек, който не понася несправедливост", категорична е д-р Ива Станкова.

Станкова посочи, че е чакала момента, в който "ще излезем от зимата и ще влезем в пролетта", от което по думите й иносказателно трябва да се разбере, че фондът е тежък за работа и всеки на нейното място би се почувствал отговорен. "Смятам, че на база на опита, който имам, се справям", каза шефката на фонда.

В отчета си Станкова е посочила на първо място, че фондът не трябва да се нарича не фонд за лечение на деца, а фонд за финансиране на лечението на деца, защото по думите й съществува и заблуда у пациентите, които смятат, че "фондът лекува подсъзнателно".

Тя допълни, че са направени много и съществени неща. за първи път се прави обществена поръчка за преводи, заради което освен че ще се спестят пари, и ще се създаде ред и контрол по отношение на финансовите средства. "Една голяма тревога за родителите са преводите. Голяма част от тях не знаят езици и преводачите са своегорода и гид. Правим обществена поръчка и я пускаме до края на седмицата", каза Станкова.

Шефката на фонда е категорична, че проблемите трябва да бъдат решени междуинституционално - между министерствата и държавата. "Ние нямаме вина, грубо казано. Няма причина, която да забави децата, защото механизмът го няма в чужбина изпращайки документите, да ги принудим да приемат нашите деца. Човешките отношение са деликатна струна, тя не е еднозначна и не може грубо да се пипа, дори бих казала и за себе си. Не може по този груб начин, газейки в човешки отношения и в човешки мир. Това е държавна институция, тя се гради тухла по тухла", обясни Станкова. Тя допълни, че е сложила своята "тухличка", съвестта й е чиста и който може, да я оцени.