Съветниците отказаха да си намалят заплатите
Съветниците отказаха да си намалят заплатите / Дарик Варна, архив

„По правен път ще потърся възможност да реагирам така, както позволява законът. Най-вероятно решението е правилно, но на среща с Председателския съвет се разгледаха различни хипотези". Така кметът Иван Портних коментира позицията на общинските съветници, които не приеха да вкарат в дневния ред на сесията да бъде отменено решението за повишените заплати на местните избраници.

В отговор на Миглен Тодоров Портних обясни, че се обмисля така наречената такса „Добрър ден" за издаване на бележки за липса на задължения да бъде отменена.

Преди градоначалникът да застане на трибуната той бе заместен от кмета за един ден -десетокласника Филип Янев. Ученикът призова съветниците да създават условия за разширяване на гражданското участие в местната власт, да се стремят към прозачно управление, както и редовно да отчитат свършеното.

„Правете компромиси, но не отстъпвайте от общите принципи, за да не станете жертви на популизма. Ползвайте европейския опит в управлението и не забравяйте, че парите за образоване не са разход, а инвестиция", каза на съветниците възпитаникът на Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров".