Кметът и Първанов за казуса Иван Славов
Кметът и Първанов за казуса Иван Славов / Дарик Сливен, Архив

Кметът Кольо Милев не е получавал искане от Общинската организация на БСП в Сливен да освободи като свой заместник Иван Славов заради ангажираността му с движение АБВ. Това заяви самият Милев, като добави, че със заместник-кмета Славов са водили разговори, които още не са приключили.

„По принцип смятам, че ако Иван Славов реши да се занимава с политика, ще се занимава, но не в общината” – уточни кметът. Той коментира, че кабинетът на кмета не е политически, а експертен и всички от екипа му имат достатъчно много работа, за да се занимават с друго.

„Не става въпрос за уволнение, а за това всеки да може да работи там, където желае. Ако желае да остане в общината, ще остане” – каза още Милев по повод разпространената информация, че миналата седмица изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП в Сливен е излязъл с решение да се поиска от кмета Кольо Милев да уволни заместника си Иван Славов, заради това, че става лице на движение АБВ в града.

Лидерът на движението Георги Първанов коментира, че кметът има своя думата и принципна позиция,  независимо коя партия какво предлага. Според  президента това е порочна, твърде ретро и опасна  тенденция, която върви от „Позитано“ надолу. Тя е заложена и в решението за изключване на Първанов и още десетина души от БСП.

„Това показва слабост, страх, но и насажда страх. Политическата чистка е само едно от измеренията. Тук се търси психологическия ефект, за да се уплашат колкото се може повече хора. Това е прецедент за прехода. Дори и ГЕРБ не правиха такова нещо“, заяви още Георги Първанов.