Китай включи спътници в издирването на изчезналия самолет
Китай включи спътници в издирването на изчезналия самолет / снимка: БГНЕС

Билетите на двамата пътници на малайзийския самолет, които били с фалшиви паспорти, били резервирани по телефона от Иран, съобщи ДПА, като се позовава на полицията.

Двата билета са купени в четвъртък от две тайландски туристически агенции в курорта Патая. Те са били резервирани от мъж на име Али, който се обадил по телефона от частен номер от Иран. Билетите били платени в брой от друг иранец, който държи магазин в тайландския курорт. Той е бил разпитан, но полицията не е открила нищо подозрително. Самоличността на единия от пътниците е установена и той не е терорист, става ясно от разследването на полицията.

Няколко телефона на пасажери от изчезналия Боинг продължават да звънят, уверяват хора, опитали да се свържат с близките си, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от "Фигаро" . Логичното е тези телефони да не функционират, ако се намират под вода или ако самолетът се е разпаднал на части, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Сайтът china.org, цитиран от в. "Фигаро, посочва, че 19 семейства са подписали общо комюнике, в което заявяват, че няколко телефонни номера са още активни. Тези близки опитаха да влязат в контакт с властите, за да проследят телефоните и да намерят следите на самолета, но за момента не са получили отговор.

Китай включи 10 спътника в операцията по откриването на изгубения пътнически самолет на Малайзийските авиолинии, предаде ИТАР-ТАСС. Основната задача на космическите апарати е създаването на висококачествени снимки на земната повърхност в района, в който се осъществява спасителната операция. Те ще осъществяват още мониторинг на метеорологичната обстановка и връзка между участниците в издирването.